Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru kvůli jeho výrokům ve Sněmovně

foto Ilustrační foto - 1. místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Praha - Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) zvažuje žalobu kvůli výrokům, kterými ho častoval na sněmovní schůzi v uplynulém týdnu předseda SPD Tomio Okamura. Bartoška označil u řečnického pultíku za novodobého Hitlera. V Pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes Bartošek uvedl, že zvažuje proti Okamurovi právní kroky. Věc by mohl řešit mandátový výbor dolní parlamentní komory, Bartošek nicméně hovořil spíš o žalobě.

"Považuji to za čarou," řekl. Uvedl, že vyhrožování politikům z jakékoli strany není možné, uvažuje proto o žalobě.

Okamura ve čtvrtek ve více než dvouhodinovém proslovu před hlasováním o návrhu programu schůze ke korespondenční volbě také uvedl, že Bartošek dělal vůči SPD v minulém volebním období pogromy a Okamura kvůli němu musel čelit desítce trestních oznámení.

Mimořádná schůze svolaná z koaličního podnětu k druhému čtení předlohy trvala dva jednací dny, debata vyplnila zhruba 20 hodin čistého času. Projednávání korespondenční volby brzdili stejně jako v úvodním kole poslanci ANO a SPD. Jejich hnutí se u krajanů v minulých volbách do Sněmovny netěšila takové oblibě jako vládní strany.

Představitelé koalice očekávají blokování debaty i v případě důchodové reformy. Pokud by se tak stalo, nevyloučili dnes, že by upravili pravidla debaty tak, aby schvalování programu schůze či jednotlivá vystoupení byla nějak omezena. Podpisy k opatření už podle šéfa sněmovní sekce Pirátů Jakuba Michálka začali sbírat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď