Máme tu oblíbený čas večerních posezení, rodinných grilovaček i zahradních párty, kdy se nějaký ten neotřelý nápad na originální formu pohoštění vždycky hodí. Klasické chlebíčky jsou sice vždycky fajn, ale pro teplý večer možná trochu těžké do žaludku. Kolečka rohlíků máznuté česnekovou pomazánkou zase příliš nevypovídají o fantazii a snaze hostitele.
Jarní a letní pohoštění chce odlehčenost, fantazii, využití sezónních surovin. Jak se s tím popasovat? Nemusí to být až tak složité. Místo pečiva stačí jako podklad použít zeleninu, co zrovna máte na záhonku, pak už jen stačí pohrát si s lákavou dekorací a můžete servírovat! Podívejte se s námi na pár tipů na originální letní jednohubky, které skvěle vypadají a úžasně chutnají. Hosté navíc určitě ocení i to, že nezatíží žaludek.
Čerstvá zelenina a nejrůznější ovocné variace – základ lehkého občerstvení, které by na vašem stole nemělo chybět. Využijte ředkvičky, okurky, rajčata, papriky, hrachové lusky, jahody, rybíz, angrešt apod. Všechny tyto suroviny dodají svými barvami a čerstvostí přímo ze záhonu dokonalou atmosféru zahradní hostiny. Takové jednohubky jsou praktické, lehké do žaludku, barevně svěží a samozřejmě zdravé.
Papriky různých barev jsou vždycky vítanou ozdobou studených obložených mís a talířů, dají se ale využít i jinak. Vyberte menší papriky, vyndejte jádřince, dobře je očistěte a opláchněte a poté naplňte libovolnou nádivkou, třeba sýrovou nebo salámovou. Poté dejte ztuhnout do lednice. Do těchto náplní je vždy nutné použít máslo, aby dobře zatuhly a držely pohromadě. Po ztuhnutí krájíme na kolečka a podáváme s pečivem. Skvělé jsou také malé červené papriky plněné kozím sýrem, napíchnuté na párátko ozdobené třeba kuličkou hroznového vína.
Malá pevná a křupavá cherry rajčátka jsou sama o sobě lákavou a osvěžující pochoutkou, stejně jako ozdobou. Klasická velká rajčata však můžete použít opět jako podklad na jednohubky, místo koleček z rohlíků nebo plátků veky. Malá soudková rajčátka můžeme nahoře odříznout, vydlabat a naplnit třeba sýrovou náplní nebo humrovým salátem s jogurtem či majonézou. Vršek po naplnění opět přiklopíme čepičkou z rajčete. Pro efekt podáváme souměrně naaranžované v pravidelných řadách. K rajčatům se dále výborně hodí sýr mozzarella, zdobit pak můžeme čerstvou bazalkou i černými olivami. Zakápneme olivovým olejem a pak už chybí jen letní západ slunce a sklenka studeného bílého vína.
Okurkové jednohubky jsou rychlé, lehké, zdravé a na přípravu opravdu jednoduché. Salátovou okurku nakrájíme na šikmé plátky podobně jako veku, plátky seřadíme na tác nebo talíř a pak už jen na každý z nich stříkneme z cukrářského pytlíku se zdobičkou chuťově výrazné pomazánky dle libosti. Ty pak nakonec nezapomeneme pestře ozdobit, například petrželkou, strouhanou mrkví, proužkem kapie, olivou, kouskem avokáda a podobně.
Cuketu a červenou řepu nebudeme samozřejmě podávat za syrova, tady už přichází na řadu pohoštění zvané „teplý bufet.“ Zapečené zeleninové lahůdky zůstávají oblíbeným trendem každého léta a ani letos s nimi rozhodně nešlápnete vedle. Cukety nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na plech a pečící papír, osolíme, opepříme, posypeme strouhaným uzeným sýrem nebo nivou, ozdobíme rajčetem či petrželkou a dáme zapéct. Červenou řepu můžeme připravit velmi podobně, chuťově se k ní po zapečení velmi hodí právě sýr niva, nebo i jiný chuťově výrazný sýr. Cuketu, stejně jako červenou řepu, můžeme samozřejmě také grilovat.
Grilování jak známo, není jen o mase. V létě bychom neměli své chuťové buňky ošidit o delikatesní grilovanou zeleninu (papriky, lilek, rajčata, cuketu, kukuřici apod.), ale grilujeme také ovoce, známý a velmi oblíbený je například grilovaný ananas, ale třeba také jahody, banány, jablka apod. Ovoce grilované jako špíz a pokapané javorovým sirupem, nebo pikantní marinádou s chilli a medu můžete podávat jako ovocné jednohubky, ale může plnit i funkci dezertu.
Jednohubky nebo tzv. tapas na lžíci či na vidličku jsou vskutku oblíbeným hitem poslední doby. Jejich servírování je vždy velmi atraktivní, hezky naaranžované spolu dokonale chuťově ladí a některé kombinace mohou být i skutečně překvapivé. Jednohubky servírované přesně a přímo na lžíci jsou skvělé k využití například na svatbách, ale hodit se budou na jakoukoli rodinnou událost. Může jít o různé druhy sýrů ochucených například grilovanou uzeninou, podávaných spolu s chilli omáčkou nebo avokádovým dipem a dozdobených brusinkami, olivou či kouskem žlutého melounu. Skvěle a vskutku originálně pak působí například velké těstovinové mušle plněné masovou směsí. Fantazii se meze nekladou, a i když příprava i způsob servírování může být pracnější, výsledek stojí za to.
Letní grilování po vegansku: Zeleninový špíz s tofu krok za krokem
Výborná kombinace zeleniny a uzeného tofu na jedné špejli. To je tutovka na letní grilování.
Top recepty na jednohubky, chlebíčky a slané rolády
Dochází vám inspirace k domácímu pohoštění? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů na slané chuťovky, které váš slavnostně prostřený stůl pestře doplní a zmizí bleskurychle z talířů.
Tipy na tradiční i moderní obložené mísy
Je před vámi příprava slavnostního pohoštění a chcete se tentokrát opravdu blýsknout? Nebaví vás mazat veku na tucty chlebíčků, protože očekáváte rozmlsané hosty, kdy každý z nich dává přednost jinému druhu? Možná nebude od věci vsadit na studené obložené mísy, kde si to své vybere každý sám, aniž by přišel o možnost obdivovat váš aranžérský talent.
Příprava grilovací párty krok za krokem - staňte se hostitelem roku!
Řekněme si na rovinu, když si někdo dá práci a připraví oslavu či posezení se vší parádou, je na co koukat, je co jíst a také co pít. Tipy, jak na to, se s přicházející sezónou budou hodit.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena