Slováci napravili dojem, rozstříleli Kazachstán. Finové smetli Brity osmi góly

ČTK Sport ČTK, Sport
Aktualizováno 12. 5. 2024 15:44
Slováci ve druhém utkání na MS poprvé vyhráli, když zdolali Kazachstán 6:2. První triumf si připsalo také Finsko, které rozdrtilo Británii vysoko 8:0.
Andrej Kudrna slaví při zápase MS 2024 Slovensko - Kazachstán
Andrej Kudrna slaví při zápase MS 2024 Slovensko - Kazachstán | Foto: Milan Kammermayer

Slovenský úder přišel záhy

Klíčový náskok si Slováci vypracovali už v první třetině, ve které třikrát skórovali. Dvě branky vstřelil Martin Pospíšil, tři body za gól a dvě asistence si připsal Libor Hudáček.

Kanadský trenér slovenské reprezentace Ramsay udělal po páteční porážce jedinou změnu v sestavě, do čtvrtého útoku zařadil místo Daňa jiného krajánka z české extraligy Faško-Rudáše.

Slováci byli od začátku aktivnější a tlačili se do útoku. Prosadili se ve 13. minutě v první přesilové hře. Nemcovu střelu dorazil za záda brankáře Šutova Pospíšil.

V pokračujícím tlaku slovenští hráči rychle udeřili podruhé. Jen o 34 sekund později se tvrdou ranou prosadil Faško-Rudáš. Liberecký útočník trefil kameru v brance, od které se puk odrazil zpět do hry a Šutova z dorážky překonal i Grman. Rozhodčí po kontrole u videa uznali jako gólovou už první situaci.

Grman byl v 16. minutě blízko další brance, Šutova ale nepřekonal. Vydařenou první třetinu Slováků korunoval po rychlém protiútoku a přečíslení dva na jednoho Sukeľ.

Ve druhé části Kazaši vyrovnali hru a v signalizované početní výhodě se jim podařilo zásluhou Asetova snížit. Uklidnit Slováky mohl aktivní Sukeľ, podruhé se mezi střelce ale nezapsal.

Šutov jeho střelu akrobaticky vyrazil hokejkou a připsal si zákrok zápasu. Připravenost musel předvést i Škorvánek, jehož prověřili Bojko a Omirbekov.

Ve 29. minutě zastavil Kelemenův brejk jen za cenu faulu Beketajev, Slováci dostali výhodu trestného střílení, které Hudáček jistě proměnil.

Kazaši mohli duel zdramatizovat v přesilových hrách, druhý gól ale nepřidali. Slovensko tak utkání bez problémů dovedlo do vítězného konce.

V úvodu třetí třetiny se v roli nahrávače předvedl Hudáček, jenž nejprve připravil gól pro Pospíšila a poté pro Cingela. Po šesté inkasované brance přenechal Šutov místo v brance Bojarkinovi.

Škorvánka v 52. minutě překonal Omirbekov, zopakovat loňskou výhru nad Slovenskem na MS se ale Kazachstánu nepodařilo.

Finové si otevřeli střelnici

Finové si po úvodní porážce 0:1 v nájezdech s českými hokejisty připsali první výhru na turnaji. Britové, kteří se vrátili po roční odmlce mezi elitu, dál čekají na bodový zisk.

Před 15 433 diváky se hattrickem zaskvěl Oliver Kapanen, další útočník Seveřanů Mikael Granlund zaznamenal čtyři asistence. Nulu udržel Emil Larmi.

Favorizovaní Finové měli podle očekávání od začátku navrch, ale gólman Bowns takřka celou první třetinu odolával bez úhony.

Pak se ale v 17. minutě prosadil díky úspěšné teči Kapanen a ukončil čekání svého týmu na gól, které se od začátku turnaje protáhlo na 81 minut a 14 sekund.

Britové, jimž se podařilo dvakrát skórovat v minulém utkání proti Kanadě, hledali na Larmiho recept marně.

Seveřané rozhodli drtivou druhou třetinou, během níž nastříleli pět branek. Už po 75 sekundách od návratu na led se rovněž díky teči prosadil Puljujärvi.

Ve 25. minutě využili Finové přesilovku, poté co z kruhu bez přípravy vypálil Innala. Rozdíl ve skóre pak ještě do druhé přestávky navýšili Riikola Kapanen a Määttä.

Ve třetím dějství vyslal tým Suomi na Bownse dvacet přesných ran. Za jeho zády skončily dvě. Dokonale přesně s pomocí tyčky se zapsal mezi střelce Lehtonen, hattrick pak v 53. minutě dovršil Kapanen. Larmimu nakonec stačilo na udržení čistého konta 14 zákroků.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Finsko - Velká Británie 8:0 (1:0, 5:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. O. Kapanen (Kaski), 22. Puljujärvi (Kaski, A. Oksanen), 25. Innala (Mikael Granlund, Pakarinen), 33. Riikola (Puljujärvi, A. Oksanen), 37. O. Kapanen (Puljujärvi, Mikael Granlund), 39. O. Määttä (Mikael Granlund), 47. Lehtonen (Helenius, Mikael Granlund), 53. O. Kapanen (O. Määttä, A. Oksanen). Rozhodčí: Ansons (Lot.), M. Holm - Lundgren (oba Švéd.), Durmis (SR). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 15.433.

Finsko: Larmi - M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki - V. Puustinen, Mikael Granlund, Helenius - Puljujärvi, O. Kapanen, A. Oksanen - Jormakka, Hyry, Innala - Pakarinen, Björninen, Jääskä. Trenér: J. Jalonen.

Velká Británie: Bowns - Mosey, Batch, D. Phillips, O'Connor, Sam Jones, Halbert, M. Richardson, Tetlow - Dowd, Neilson, Lake - Curran, Perlini, Kirk - Betteridge, Lachowicz, Critchlow - Duggan, Davies, Shudra. Trenér: Russell.

Skupina B (Ostrava):

Slovensko - Kazachstán 6:2 (3:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Pospíšil (Nemec, Slafkovský), 13. Faško-Rudáš (Koch, Sukeľ), 18. Sukeľ (Faško-Rudáš, Gajdoš), 29. Hudáček z trest. střílení, 42. Pospíšil (Hudáček, Nemec), 46. Cingel (Hudáček) - 24. Asetov (Danijar, Muchametov), 52. Omirbekov (Michajlis, Danijar). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kaukokari (Fin.) - Briganti (USA), Fuchs (Švýc.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 9109.

Slovensko: Škorvánek - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Gajdoš, Golian - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Pospíšil, Regenda - Faško-Rudáš, Sukeľ, Kudrna. Trenér: Ramsay.

Kazachstán: Šutov (46. Bojarkin) - Metalnikov, Breus, Orechov, Danijar, Dichanbek, Beketajev, Koroljov, Gajtamirov - Rymarev, Šesťakov, Starčenko - Michajlis, Omirbekov, Savickij - Muratov, Muchametov, Panjukov - Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev.

 

Právě se děje

Další zprávy