Že by nás Evropská unie trestala? Pohádky pro malé děti, zuřila Vášáryová v televizi

12.05.2024 15:45

Historik, politický a mediální analytik a publicista Eduard Chmelár je mimo jiné také poradcem slovenského premiéra Roberta Fica. Na jeho slova ohledně toho, že si opozice stěžuje v Bruselu na slovenskou vládu, reagovala v pořadu Na tělo někdejší slovenská politička, herečka, Magda Vášáryová.

Že by nás Evropská unie trestala? Pohádky pro malé děti, zuřila Vášáryová v televizi
Foto: Printscreen Český rozhlas PLUS
Popisek: Magda Vášáryová při debatě v centru DOX

„Přestaňme se pohybovat na úrovni tetek na dědině," reagovala Magda Vášáryová na Eduarda Chmelára, že si opozice stěžuje v Bruselu na slovenskou vládu. Ten ve vysílání televize Markíza mimo jiné uvedl, že kritické zprávy z Evropské komise místy působí, jako by je psali opoziční poslanci.

Podle slov Vášáryové nemohou čtyři poslanci ovlivnit názor Evropské unie. Takovéto stanovisko považuje Vášáryová za naivní a hloupé. Píše to slovenský server SME. Denník N si povšiml, že Vášáryová dodala, že Evropská komise je dobře informovaná o krocích vlády, protože má na Slovensku zastoupení a sleduje politický vývoj ve všech členských zemích. Nemusí se tak spoléhat na tvrzení jednotlivých europoslanců. 

Denník N si také povšiml toho, jak bývalá diplomatka kritizovala Roberta Fica za to, že od nástupu do úřadu ještě nebyl v Polsku. Odmítla také premiérovo vyjádření, že Slovensko může od Evropské unie čekat trest za to, že zvolilo Petera Pellegriniho za prezidenta, jako „pohádku pro malé děti". 

Chmelár v minulosti Roberta Fica, kterému nyní dělá poradce, kritizoval. 18. května 2021 podle TVnoviny.sk uvedl, že Robert Fico zpocený strachem usiluje zuby nehty zabránit tomu, aby byly vyšetřované všechny špinavosti, které se týkají jeho éry. I nyní si za jeho výroky podle svých slov stojí, situace se ale změnila. 

„Třetinu voličů Směru tvoří lidé, kteří jej v životě nevolili. Změnily se priority, ale na svých výrocích nic neměním. Hraje se o něco jiného a dělení už nestojí na pravici a levici. Ale na zastánce mírové politiky a na vlády, které tu byly poslední tři roky," uvedl.

Chmelár byl slyšet mimo jiné také v závěru minulého roku, když opozice protestovala proti vládní koalici. Slovenské opozici, která demonstrovala v Bratislavě proti premiéru Robertu Ficovi, šlo podle Chmelárových tehdejších slov o moc a vlastní zájmy. Z čeho budou žít lidé ji nezajímá, soudil. „Je evidentní, že jsme se ocitli ve vrcholné fázi studené občanské války s velmi nebezpečnými vyhlídkami pro budoucnost. Jsem přesvědčen, že vládní koalice musí přejít do protiofenzivy jak doma, tak i v zahraničí,“ varoval.

„Ani zaplněné náměstí v baště Progresivního Slovenska by vás nemělo pomýlit, že opozici nejde o právní stát a že v jejím pokřiveném chápání hodnot existuje demokracie jen tehdy, když je ona u moci. Současné demonstrace totiž ztratiily veškerý étos protestů Za Slušné Slovensko. Slušnost bleskurychle odhodili jako nepotřebnou pózu. Na protestu v Bratislavě se skandovalo, že místopředseda parlamentu Luboš Blaha je ,ruská filcka‘ (ale, ale vy falešní moralizátoři, ,americká agentka‘ u vás vyvolává pohoršení, a tomuto tleskáte?). Nenamáhají se už ani předstírat, že jde o nějakou ‚nezávislou iniciativu‘. Opozice to už neřídí z pozadí, otevřeně převzala organizaci, a moderátorku akce, herečku Kristínu Tomovou, by už nikdo neměl nazývat ‚nezávislou aktivistkou‘. Speciálně by mě zajímala reakce Konference biskupů Slovenska na vystoupení arcibiskupa Róberta Bezáka. Bylo to totiž poprvé od dob Jozefa Tisa, co se vysoký církevní hodnostář tak otevřeně a jednostranně zapojil do politiky, což celá RKC v čele s Vatikánem v důsledku negativních zkušeností z druhé světové války nevidí ráda. No a nakonec předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka úplně a bez zábran převzal demagogický matovičovský slovník o ‚promafiánském balíčku vlády‘ a jiné nesmysly,“ poznamenal tehdy Eduard Chmelár.

„Matovič tam ani nemusí stát na tribuně, jeho zlý duch se vznáší nad náměstím a je spokojen, že lídři opozice se chovají jako jeho učenliví žáci,“ dodal také Chmelár.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Vašáryová je jedna z "héreček", které si myslí, že tvoří dějiny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 12.05.2024 16:09:34
netvoří! Většinu života hrála v béčkových socialistických slátaninách a ve dvou filmech (Markéta Lazarová a Postřižiny), které ji proslavily, měla většinu času od režisérů za úkol mlčet a vlnit dmoucími se ňadry. Teď už nemá čím vlnit a navíc taky nemlčí, což je ještě horší. Že si slovenská opozice stěžuje v Bruselu a je jí popřáváno sluchu je veřejné tajemství, koneckonců naši Piráti se netají, že bonzují do Bruselu a Šimečka na Slovensku bez podpory Bruselu by si ani neupšoukl. Vašáryová, než se rozohní, by měla vědět o čem mluví. Stížnosti "progresivních stran" na opozici jsou v Bruselu na denním pořádku, koneckonců Jourová přesně na těchto stížnostech staví svoji politiku "omezené informovanosti" plebsu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …