Kanada nastřílela Dánsku pět gólů a podruhé na šampionátu vyhrála, dvakrát se prosadil Bedard

Hokejisté Kanady vyhráli na mistrovství světa v Praze nad Dánskem 5:1 a zůstávají po dvou zápasech ve skupině A bez ztráty bodu. Dvěma góly zařídil vítězství obhájců titulu útočník Connor Bedard, který stejným příspěvkem pomohl k úvodní výhře nad Velkou Británií 4:2, navíc si připsal i asistenci. Kanaďané nastoupili už s kapitánem Johnem Tavaresem.

Praha/Ostrava (Aktualizováno: 19:30 12. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na úvod třetí třetiny proti Dánsku dal Connor Bedard svůj druhý gól v zápase a celkově čtvrtý na šampionátu

Na úvod třetí třetiny proti Dánsku dal Connor Bedard svůj druhý gól v zápase a celkově čtvrtý na šampionátu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Favorita poslal do vedení osmnáctiletý supertalent Bedard. Jeho dalekonosný pokus skončil za zády Frederika Dichowa i proto, že dánský gólman neviděl na puk po přetlačované Michaela Buntinga s obráncem Oliverem Lauridsenem. Pravě tento souboj byl také důvodem, proč sudí gól původně neuznali kvůli nedovolenému bránění gólmanovi.

V 11. minutě hráli Kanaďané první přesilovku, Andrew Mangiapane v ní zazvonil na brankovou konstrukci. V 16. minutě poslal Frederik Storm kotouč do hlediště a Dánové se museli bránit v dalším oslabení. V tomto případě už ale úspěšní nebyli. Hned po 14 sekundách poslal dánského hříšníka zpět do hry Dylan Cozens, když zacílil dokonale přesně z pozice kousek za kruhy.

V nástupu do druhé třetiny našel Bedard Buntinga, ten však ztroskotal na Dichowovi. Zahanbit se nenechal ani jeho protějšek Jordan Binnington při zakončení Niklase Andersena. Ve 26. minutě už se Dánové dočkali, když se k dorážce v bezprostřední blízkosti kanadského brankoviště dostal Christian Wejse a po rychlé kličce do forhendu snížil. 

 Ve 42. minutě po spolupráci s Dylanem Guentherem zamířil do odkryté branky opět Bedard.

Náskok pojistil dvě minuty před koncem při power play Dawson Mercer a 21 sekund před koncem po Bedardově přihrávce dovršil výsledek Pierre-Luc Dubois.

Drama plné vyloučení

Lotyši měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, faul Floriana Chakiachviliho ale nepotrestali. Julian Junca měl v první třetině více práce než Elvis Merzlikins, i zkušený lotyšský gólman ale musel řešit složitější situace.

Francii k vedení pomohla nedisciplinovanost soupeře. Při vyloučení Kristapse Zileho bodl špičkou hole Oskars Batna útočníka Pierra-Edourada Bellemarea, dostal pětiminutový trest a Lotyšsko ve dvojnásobném oslabení inkasovalo. Za Merzlikinsova záda prošla lehce tečovaná střela Stephana Da Costy.

Na druhé straně mohl vyrovnat Rihards Bukarts, Julian Junca ale nadále chytal výborně. V závěru druhé třetiny zlikvidoval i pokus Rodriga Abolse.

Útočník švédského Rögle se nakonec branky dočkal. Ve 43. minutě tečoval střelu Ralfse Freibergse a vyrovnal. K otočení utkání pomohl Lotyšsku faul Hugo Galleta na Jakse, po kterém putoval francouzský bek předčasně do kabin.

V dlouhé přesilovce nejprve trefil Kaspars Daugavinš tyč, Robets Bukarts ale puk pohotově dorazil do branky.

Další gól mohl přidat Rihards Bukarts, ale Junca svůj tým podržel. Ještě v oslabení byl blízko vyrovnání Kevin Bozon, Merzlikins ale jeho brejk zastavil. V 57. minutě už se z dorážky prosadil Bellemare.

I druhý zápas Lotyšska na turnaji se tak musel prodlužovat. Hned na začátku nastavení mohl rozhodnout Da Costa, svůj brejk ale nezakončil ideálně. Francie se poté ubránila ve dvouminutovém oslabení, sekundu před koncem prodloužení ale potrestal soupeřovu chybu v rozehrávce Daugavinš.

MS v hokeji 2024

ČTK, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme