Hlavní obsah

Pohyb medvěda u Zlína potvrdily stopy. Svědci hlásí také medvědici s mládětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohyb dospělého medvěda v okrajové části Zlína ohlásil v sobotu před polednem náhodný svědek. Potvrdily to podle městské policie nalezené stopy. Zajistil je poblíž místa nahlášeného setkání se šelmou myslivecký hospodář. Strážníci ve Zlíně nabádají lidi, aby byli obezřetní. Podle velikosti stopy může jít o jedince o hmotnosti až 200 kilogramů a při postavení se na zadní může dosahovat až 180 centimetrů.

Dospělý medvěd se objevil na pasekách nad ZlínemVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

V neděli byl zřejmě stejný medvěd zachycen fotopastí mezi Újezdem a Vysokým Polem za Vizovicemi. Dopoledne navíc spatřil jeden ze svědků ve vesnici Držková medvědici i s medvídětem; místo je od Vysokého Pole vzdáleno vzdušnou čarou pětadvacet kilometrů. Podle myslivců se jedná o dva různé kusy dospělých medvědů.

Foto: Stanislav Trčka

Dospělý medvěd, který během víkendu přešel Vizovickými vrchy od Zlína k Újezdu a Vysokému Poli. Zachytila jej fotopast

„Je nemožné, aby v podobný čas byl jeden medvěd na dvou místech. Jde o dvě různé šelmy. Medvěd, kterého zachytila naše fotopast, byl v sobotu nad Zlínem a k nám přešel Vizovickými vrchy po hřebeni. Držková je bokem,“ vysvětlil Novinkám předseda Mysliveckého spolku Újezd Stanislav Trčka. Jeho fotopast umístěná pod Suchým vrchem u Újezdu stihla medvěda nasnímat třikrát po desetiminutovém intervalu. Medvěd si pod kamenem našel kukuřici, kterou měli myslivci připravenou pro divoká prasata.

Foto: Stanislav Trčka

Medvěd zachycený fotopastí u Újezdu na Zlínsku

„Medvědice s medvídětem byla viděna na pasekách v lokalitě Májová směrem z Držkové na Podkopnou Lhotu. Nešlo jen o jedno zvíře, ale skutečně o dospělý kus a mládě,“ řekl Novinkám David Flám, velitel sboru dobrovolných hasičů v Držkové.

Medvěd vystrašil běžce na turistické stezce u Zlína, byl už blízko města

Domácí

Obavy obyvatel Zlínska žijících na pasekách jsou namístě. Dospělé zvíře se pohybovalo v blízkosti pasekářů. „Máme čtyři děti. Nejmladší měly strach. Medvěd se tu objevil v místech, kudy lidé často běhají nebo jen procházejí. Kousek níž je v lese v bahně velká kaluž a kolem ní se často vyskytuje různá zvěř. A po hlášení v místním rozhlase mě soused upozornil, že tam bylo v sobotu kolem cesty vyšploucháno víc vody, než tomu bývá obvykle,“ přiblížil Novinkám Popelka.

Šelma pár metrů od rodiny

Napadlo jej se k místu podívat, jestli v bahně nenajde nějaké zajímavé stopy. „Čekal jsem divočáky, medvěd byl pro mne velkým překvapením. Je to náhoda, loni se také na Zlínsku jeden kus objevil, ale bylo to mnohem dál a jen procházel, naštěstí. Pocit to totiž není příjemný,“ přiznal Popelka a pokračoval? „Děti jsou zvyklé běhat v okolí domu po lese a hrát si tam ve svém světě fantazie. Pocit, že tři sta metrů od nás pochodoval téměř dvoumetrový medvěd, není nijak příjemný.“

U Zlína se medvěd objevil jen několik set metrů od zastávky linkových autobusů a zhruba kilometr od první zastávky zlínské městské hromadné dopravy, která sváží cestující do centra města.

Foto: Aleš Popelka, Právo

Medvědí stopa, kterou nedaleko od svého domu v sobotu objevil a odlil Aleš Popelka

„Na pozoru se teď mají hlavně chovatelé dobytka. Zatím ale nevím o nikom, kdo by říkal, že mu medvěd napadl ovce, kozy nebo krávy. Je to velké překvapení, ale žijeme na pasekách, tak se nedá nic dělat. Ale přiznám se, že je to kromě lišek za dlouhou dobu první větší šelma, která tudy prochází,“ sdělil Novinkám Viliam Mikušínec ze zlínské osady Pindula. Jak dodal, jeden medvěd se v okolí naposledy vyskytoval před čtyřiceti lety. „Tehdy se jednalo asi o nějaký mladý kus, procházel kolem nedalekého Provodova, měl kolem jednoho metru a rychle zmizel,“ zavzpomínal bývalý lesník a myslivec Mikušínec.

Foto: Stanislav Trčka

Zvědavý medvěd zachycený fotopastí nad Újezdem na Zlínsku

„Přijela jsem za dcerou a vnoučaty. Ta informace nás všechny překvapila. Běžně s dětmi chodím do lesa na procházku, ale tentokrát jsme zůstali na zahradě. Nešli jsme ani se psy na procházku,“ přiznala Miroslava Malotová.

Další útok medvěda na Slovensku. Samice pokousala houbaře

Evropa

Podle všeho medvěd zamířil od pasek na východ směrem k želechovické místní části Vidovy, kde bydlí v hájovně u lesa místostarostka Želechovic nad Dřevnicí Alena Gajdůšková. „Je to velká šelma a může způsobit škody na další zvěři. Nedoporučujeme nyní chodit na procházky do lesa. Je zřejmé, že se zatoulal ze Slovenska, odkud jej vytlačili další medvědi,“ poznamenala Gajdůšková.

Myslivci by podle ní měli dávat informace o případných záběrech medvěda z fotopastí obcím, které mohou rychleji reagovat a občany upozorňovat na možné nebezpečí.

Zástupce velitele Městské policie ve Zlíně Pavel Janík lidem radí, aby při pohybu v lesních porostech dbali zvýšené opatrnosti. „Vyhýbejte se nepřehledným a hustě zarostlým místům, pokud budete mít s sebou psa, mějte ho vždy na vodítku. Samozřejmostí by také měl být nabitý mobilní telefon, aby si člověk dokázal v případě potřeby přivolat pomoc,“ vysvětlil Janík.

Vrah, nebo hrdina? Slovenský poslanec zastřelil medvědici

Evropa

Výběr článků

Načítám