Ředitel společnosti Cermat Miroslav Krejčí (leden 2024)

Ředitel společnosti Cermat Miroslav Krejčí (leden 2024) | foto: ČTK

Cermat nahrál výsledky přijímaček na střední školy, 90 procent uchazečů je přijatých

  • 41
V elektronickém systému podávání přihlášek na střední školy (DiPSy) jsou od neděle dostupné opravené testy jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Podle Miroslava Krejčího, ředitele organizace Cermat, která je za přijímací zkoušky zodpovědná, se v prvním kole dostalo na školu přes devadesát procent uchazečů. Oficiální výsledky zveřejní Cermat ve středu.

„Své záznamové archy si mohou uchazeči prohlédnout po přihlášení do DiPSy. Výsledky přijímacího řízení, tedy informace o přijetí či nepřijetí, budou v DiPSy zveřejněny 15. května. Stejný den je zveřejní na svých vývěskách i školy,“ uvedlo ministerstvo. Testy si můžou prohlédnout uchazeči, kteří podávali přihlášky elektronicky nebo hybridně.

V systému DiPSy nejsou ani nebudou podle Krejčího ale testy ze školní části přijímacího řízení. „Nicméně ve středu se zveřejněním výsledků tam budou dostupné výsledky školních částí. To znamená, že bude k dohledání, za jakou část školní přijímací zkoušky kdo dostal kolik bodů, ale žádné další podrobnosti ke školním částem v systému nikdy nebudou,“ řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Podle Deníku N ale mohou uchazeči už od pátku na všech školách nahlížet do svých spisů, kde vidí výsledky i případné školní části zkoušky.

Krejčí Radiožurnálu potvrdil, že ředitelé škol už mají výsledky k dispozici. Cermat podle něj rozděloval uchazeče na školy v pátek a obratem dal výsledky ředitelům, kteří by je měli do pondělní půlnoci zkontrolovat. „Následně ve středu brzy ráno zveřejníme v systému výsledky, aby až se ve středu uchazeči a rodiče probudí, tak aby si je tam mohli najít,“ doplnil šéf Cermatu.

„Matika překvapila.“ Deváťáci za přijímačkami jeli i na vzdálenější školu

Současně uvedl, že právníci z ministerstva školství nedoporučují ředitelům, aby „předběžné“ výsledky zveřejňovali, protože „může za výjimečných situací dojít ještě ke změně a potom by za to mohli být ředitelé popotahovaní rodiči, kteří si původně přečetli jiný výsledek, než potom ve skutečnosti bude platit“. „Ale mohu říct uklidňující informaci, že více než 90 procent dětí bude umístěno na školy v rámci prvního kola,“ dodal Krejčí.

Letos poprvé se uchazeči mohli hlásit elektronicky s využitím ověřené identity zákonného zástupce. Přihlášky mohli podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video