Tuzemské cestovní kanceláře vyhlížejí úspěšnou letní sezonu. Aktuálně jsou prodeje v některých z nich vyšší než loni i v roce 2019, před koronavirovou pandemií. Uvedl to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při výběru letní dovolené jsou podle něj Češi velmi konzervativní, a tak i letos mezi nejžádanější destinace patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko, Bulharsko, Egypt či Itálie. V případě Chorvatska je ubytování podle CK a agentur již z velké části rezervované na Istrii.

„Prodeje zájezdů se vyvíjejí velmi dobře. Významná část nabídky byla prodána již v systému first minute (předprodej),“ řekl Papež. Ten podle něj většina cestovních kanceláří ukončila na konci dubna. „Konkurenční souboj na trhu je velmi ostrý a stále více se projevuje tlakem na cenu,“ doplnil.

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková řekla, že jsou letos ceny prodaných zájezdů meziročně vyšší o jednotky procent. Po pandemii covidu-19 se podle ní začala poptávka přesouvat k leteckým zájezdům v pětihvězdičkových hotelech a s all inclusive stravou, tedy snídaní, obědem a večeří v ceně.

„V letošním zájmu o dovolenkové destinace vzrůstá pozice Turecka, které konkuruje jiným destinacím cenou i kvalitou,“ řekla Chaloupková. Papež upozornil také na stoupající oblibu Albánie nebo Černé Hory.

Ceny v Čechy oblíbeném Chorvatsku podle mluvčí cestovní agentury Invia Jiřiny Ekrt Jiruškové letos na některých místech meziročně vzrostly o pět až deset procent. „Na Istrii je už v tuto chvíli minimum volných kapacit. Avšak ve vzdálenějších jižnějších oblastech, jako je Dalmácie, je ještě poměrně široká nabídka ubytovacích kapacit na léto,“ uvedla.

V případě Chorvatska CK Čedok podle mluvčí Kateřiny Pavlíkové pozoruje stoupající poptávku po letecké dopravě. „Letecké zájezdy vycházejí dnes srovnatelně s vlastní dopravou a časová úspora při cestě na dovolenou je nesporná,“ uvedla. Nejlevněji podle ní ale letos letní dovolená vyjde v Tunisku, Egyptě nebo Bulharsku.

„Na letošní rok jsme připravili vyšší kapacity prakticky do všech našich hlavních destinací, protože jsme už loni očekávali další růst trhu,“ řekla mluvčí CK Blue Style Lucie Hasman. Za celý loňský rok podle ní na dovolenou k moři s CK Blue Style odletělo rekordních 450 tisíc klientů.

„Odhadovat už na začátku května, jak dopadne sezona, je sice dost riskantní, ale pokud bude vše pokračovat jako dosud, bude to rozhodně sezona velmi dobrá,“ řekl mluvčí CK Alexandria Petr Šatný. V letošním roce se podle něj CK více zaměřuje na adult only hotely, tedy ty, které jsou určené pouze pro dospělé.

Průměrná cena zájezdu na léto ve skupině DER Touristik CZ, kam patří CK Fischer či Exim Tours, činí dvacet dva tisíc korun, což je meziročně o jednotky procent více, řekl mluvčí Jan Bezděk. „Zájem o letní zájezdy je momentálně vyšší, než byl v loňské rekordní sezoně,“ dodal.