Hlavní obsah

Nedůstojné a nepochopitelné. Politici reagují na slova Pekarové Adamové o výměnách ministrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová prohlásila, že koalice musí umět reagovat na kritiku, a proto byla vyměněna ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Tvrdí, že je to příklad pro ostatní a skončit by podle ní měl i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Koaliční partneři označují výroky za nedůstojné a změny nechystají.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Článek

„Vnímám to jako určitý symptom současné složité situace v TOP 09. Nemám potřebu to víc komentovat,“ uvedl předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Sám ministr Bek odpověděl: „Budu stručný. Koalice má pro řešení názorových rozdílů zavedené mechanismy. Mediální útoky na koaliční partnery mezi ně nepatří.“

Sdílnější byl první místopředseda STAN Lukáš Vlček. „V rámci koalice jsme nezaznamenali výtky na adresu školství. Pokud výhrady jsou, rádi je probereme nejprve uvnitř koalice, ne přes média. Takové jednání mi přijde nedůstojné vůči partnerům,“ řekl Vlček. Dodal, že jak školství, tak věda a výzkum jsou rozpočtově zanedbávané a rád se spolu s TOP 09 zasadí o změnu.

Pekarová: Chtěli jsme jít příkladem, ve vládě by měl skončit i Bek

Domácí

Místopředseda STAN a kandidát na europoslance Jan Farský sdělil, že výrok předsedkyně TOP 09 nechápe. „Jako neexistoval reálný důvod pro to, aby ve vládě skončila ministryně Langšádlová, neexistuje ani důvod pro to, aby v ní končil ministr Bek,“ podotkl Farský. Vyjádřil se také ke slovům Pekarové Adamové o tom, že by TOP 09 nepodpořila Danuši Nerudovou, rovněž kandidátku STAN v evropských volbách, do pozice eurokomisařky.

„Toto vyjádření chápu ještě méně. Loni v srpnu mi po zveřejnění toho, že Danuše Nerudová bude kandidovat za nás, nabízela, že dáme dohromady společnou kandidátku ještě s KDU a že pak může Danuše Nerudová počítat s jejich podporou na komisařku. Její změnu názoru na Danuši Nerudovou si nedovedu vysvětlit a mrzí mě,“ popsal Farský.

Ženíšek: Snažím se řídit Schwarzenbergovým přístupem

Domácí

Reakce přišla také ze samotné TOP 09, od spoluzakladatele strany a bývalého předsedy Miroslava Kalouska. „Byť nenesu žádnou vinu, kus odpovědnosti stále ještě cítím. Proto mi, prosím, dovolte, abych se Vám omluvil,“ napsal Kalousek ministru Bekovi prostřednictvím sítě X. „Je mi trapně a stydno ze situace, kdy vlastní chyby komunikujeme tak, že se snažíme očerňovat ostatní,“ dodal bývalý ministr financí.

Opozice by naopak nezůstávala jen u jedné změny. „Na výměnu je většina vlády, nejen ministr Bek. Ministr Stanjura každoročně ohýbá rozpočet, vymýšlí si čísla a nedokáže řešit příjmovou stranu rozpočtu. Ministr Válek nedokáže dlouhodobě sehnat základní léky, ministr vnitra Rakušan opakovaně lže o migračním paktu a kvótách, navíc má pod sebou policii a jeho hnutí STAN je až po krk namočeno v kauze Dozimetr,“ domnívá se místopředsedkyně ANO Alena Schillerová s tím, že takto by mohla pokračovat resort po resortu.

Zbytečný vlastňák a tragikomedie, hodnotí manévry TOP 09 politologové

Domácí

Podobně mluvil i místopředseda ANO Karel Havlíček. „Na výměnu je většina členů vlády. Což nenastane, nemají lidi. Pak už je nejdůstojnější scénář nic nedělat a pokusit se nic dalšího nepokazit,“ míní Havlíček.

Po chystaném nástupu Marka Ženíška (TOP 09) na post ministra pro vědu a výzkum nemají následovat další vládní výměny. „Nominace ministrů jsou na jednotlivých stranách. Kabinet aktuálně žádnou změnu neplánuje,“ odpověděla tisková mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Tuleja se vzdal nominace

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám