Počasí se dnes vydařilo. V Česku bude další silná polární záře

Polární záře

Autor: Libor Frýdl

12. května 2024 17:10

I v noci na dnešek bylo možné podle meteorologů spatřit v Česku na obloze polární záři, avšak byla pouze krátkodobá a značně slabší než v předchozí noc z pátku na sobotu, kdy dosáhla své maximální síly od roku 2003. 

Dnešní večer a noc na pondělí přinášejí naději na silnější projevy polární záře, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Příznivé podmínky pro její pozorování by mohlo podle nich přinést i počasí, které by mělo být jasné nebo téměř jasné.

Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se země poprvé od roku 2003 dostala do stavu geomagnetické bouře nejvyššího pátého stupně, což v noci na sobotu umožnilo neobvyklé zobrazení barevných polárních září dokonce i v oblastech mnohem jižněji než obvykle.

Sociální sítě byly poté zaplaveny profesionálními i amatérskými fotografiemi polárních září, které jsou charakteristickým jevem geomagnetických bouří a byly viděny v mnoha zemích včetně Česka. Podle sdílených zpráv byly polární záře pozorovatelné například v Plzni, Českém Krumlově, na severní Moravě, v Olomouci, ale i v Brně, na Blanensku a v Břeclavsku.

S ohledem na bouřlivou sluneční aktivitu odborníci sdělili, že šance na zaznamenání nebo pozorování polární záře ze středních zeměpisných šířek, tedy i z Česka a Slovenska, zůstávají i v následujících dnech.

"Minulou noc jsme měli omezené štěstí na pozorování polární záře. I když bylo možné chvílemi zachytit slabý záblesk fotograficky, byl výrazně méně intenzivní než v předchozí nocí. Nicméně dnešní večer a noc stále nabízejí naději, a ta není zanedbatelná. Očekáváme příchod materiálu z největší sluneční erupce X5.8, ke které došlo včera (v sobotu) ráno," uvedl ČHMÚ dnes.

Ohledně přesného času, kdy by mohla být polární záře opět viditelná, meteorologové neudávají přesné informace. "Je stále důležité být v co nejtmavší oblasti s dobrým výhledem na severní obzor pro optimální pozorování," dodali.

Témata: Polární záře