USA 0:1 Česko

Finále skupiny o evropské poháry si zahrají Teplice s Hradcem Králové, Bohemians odvrátili hrozbu baráže

Fotbalisté Pardubic ve 2. kole ligové nadstavbové skupiny o záchranu porazili doma 3:2 České Budějovice a výrazně se přiblížili udržení v soutěži. Karviná remizovala se Zlínem 2:2, přestože po úvodním poločase vedli o dvě branky. Nováčkovi soutěže zajistili náskok Sebastián Boháč a Lucky Ezeh, po přestávce ale snížil střídající Lukáš Bartošák, stejný hráč ve třetí minutě nastavení vyrovnal.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Teplic slaví gól

Fotbalisté Teplic slaví gól | Foto: Radek Petrášek | Zdroj: Profimedia

Souboj týmu s dosud nejhorší domácí bilancí proti nejhoršímu celku na venkovních hřištích začal oboustranně útočnou desetiminutovkou. Už ve čtvrté minutě se Kryštof Daněk dostal s míčem až k malému vápnu, střela mu ale vůbec nesedla. O chvíli později dopadl podobně i na druhé straně Samuel Šigut.

Postupně tempo opadlo, přesto se do konce poločasu změnilo hned dvakrát skóre. Aktivní Šigut se na pravé straně prohnal kolem domácího kapitána Kamila Vacka a jeho střílený centr na zadní tyči usměrnil do sítě Musa Alli. Třiadvacetiletý Nigerijec se prosadil po deseti ligových zápasech, do nichž nastoupil, a připsal si čtvrtou trefu v sezoně nejvyšší soutěže.

Vzápětí mohl napravit své zaváhání před inkasovaným gólem Vacek, technickou střelou z hranice pokutového území ale těsně minul. Uspěl až v nastavení Michal Hlavatý, jenž si narazil s Vojtěchem Patrákem a střelou na přední tyč zaznamenal třetí branku v ligovém ročníku. Jihočeši, kteří měli před tímto kolem společně se Zlínem s 63 inkasovanými góly nejhorší defenzivu soutěže, neudrželi čisté konto ve dvanáctém kole po sobě.

Hráči Dynama nakonec sami pomohli soupeři do vedení. V 69. minutě nejprve Šípoš skvěle vykopl křižnou střelu Hlavatého a byl včas na nohou, aby sebral i padající míč. Při výskoku do něj ale nepochopitelně naběhl spoluhráč Florent Poulolo, který srazil balon do vlastní sítě.

Kuriózní situace hosty nezlomila. O čtyři minuty později si Marcel Čermák zpracoval při závaru ve vápně míč a následně ho poslal přesně k tyči. Závěr zápasu byl hodně nervózní, přesto přinesl ještě jednu branku. V 85. minutě Solil z pravé strany přihrál pod sebe do pokutového území, kde Hlavatý z plného běhu křižnou střelou rozhodl. Zároveň poprvé v ligové kariéře vstřelil v jednom duelu dva góly.

Východočeši porazili Dynamo na svém hřišti v nejvyšší soutěži na pátý pokus poprvé a v ligové sezoně s ním ani potřetí neprohráli.

Teplice tři kroky od Evropy

Liberečtí se podle očekávání snažili od úvodu smazat dvougólové manko, ale dobře pracující teplická obrana je k vyloženým šancím nepouštěla. Střelu Lubomíra Tupty z poloviny úvodního dějství zkrotil brankář Richard Ludha. Největší šanci první půle měl ve 30. minutě Denis Višinský, jehož hlavička po centru z levé strany dopadla na horní část břevna. Stejný hráč pak zamířil mimo a Ludha si poté nadvakrát poradil s pokusem Mariose Purzitidise.

Tepličtí za celé úvodní dějství nevystřelili, ale v 49. minutě hned z prvního pokusu mezi tyče otevřeli skóre. Po rohovém kopu se protlačil k míči Daniel Trubač a povedenou ranou trefil přesně horní roh. Připsal si čtvrtý gól v ligové sezoně a vyrovnal svoje maximum v jednom ročníku nejvyšší soutěže.

Trenér Luboš Kozel provedl hned trojité střídání, ale jeho svěřencům už to ke zdramatizování duelu nepomohlo. Naopak v 58. minutě po velké skrumáži protlačil zblízka míč do sítě Nemanja Mićević a zvýšil. Srbský stoper skóroval v české lize poprvé.

O osudu semifinále bylo definitivně rozhodnuto, domácím se pak povedlo aspoň snížit. Po sérii odrazů v 81. minutě doklepl míč do odkryté branky řecký stoper Purzitidis a připsal si třetí gól v české lize. Liberečtí v závěru z několika závarů už srovnat nedokázali a doma v lize prohráli po devíti zápasech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme