Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Narváez byl na Giru padesát metrů od vítězství. Poté přiletěli sprinteři

Poslední etapu Giro d'Italia před úvodním dnem volna vyhrál v Neapoli nizozemský spurter Olav Kooij. Závodník týmu Visma-Lease A Bike se na posledních metrech prohnal kolem Jhonatana Narváeze, kterému nevyšel jeho sóloúnik. Následující volný den v růžovém dresu stráví Tadej Pogačar. Průběžně desátý je Jan Hirt.

Olav Kooij
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Před začátkem dne se na Giru debatovalo o tom, zda devátá etapa bude spíše pro únik, nebo se v závěru budou radovat sprinteři. Situace se vyvinula tak, že prim sehrály sprinterské týmy, ale nechaly si to skutečně až na poslední chvíli. Pozdní únik Jhonatana Narváeze, který již na Giru vyhrál jednu z etap, jim totiž pořádně zatopil.

Závodník týmu Ineos Grenadiers vyrazil v posledních kilometrech a ještě sto metrů před cílem vedl. Vlak sprinterů, kterým tempo v posledním kilometru rozjížděl také Tadej Pogačar, se ale rychle přibližoval. V posledních padesáti metrech kolem zlomeného Narváeze prolétl Jonathan Milan. Ale ani on nakonec neslavil.

Muže v "ciclamino" dresu pro lídra bodovací soutěže totiž na čáře předstihl Nizozemec Olav Kooij, který získal v tomto ročníku první triumf pro svůj tým Visma-Lease A Bike. Třetí v hromadném spurtu skončil Juan Sebastian Molano. "To je cyklistika, bohužel. Někdy to vyjde, někdy jako dnes ne. Důležité je to nevzdat," zhodnotil svůj úděl v cíli Narváez.

V růžovém dresu stráví první volný den Tadej Pogačar, který má pohodlný náskok téměř tří minut před Danim Martínezem a Geraintem Thomasem. Posledně jmenovaný musel v nedělní etapě po pádu dojíždět peloton, k žádnému zranění ale zřejmě nedošlo. V bílém trikotu pro nejlepšího jezdce do 25 let pokračuje Cian Uijtdebroeks. Desátou příčku drží Jan Hirt.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 9. etapa (Avezzano - Neapol, 214 km):

1. Kooij (Niz./Visma-Lease a Bike) 4:44:22, 2. Milan (It./Lidl-Trek), 3. Molano (Kol./UAE Team Emirates), 4. Dainese (It./Tudor Pro Cycling), 5. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Mihkels (Est./Intermarché-Wanty), ...50. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 32:59:04, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:40, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:58, 4. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:02, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -4:23, ...10. Hirt -5:53.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články