Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bartošek uvažuje o žalobě na Okamuru za slova o Hitlerovi

Jan Bartošek
Jan Bartošek
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

V pořadu Otázky Václava Moravce České televize dnes Bartošek uvedl, že zvažuje právní kroky proti Okamurovi. I když by se mohl tento spor řešit v mandátovém výboru dolní parlamentní komory, Bartošek zdůraznil spíše možnost soudního řízení.

"Tuto záležitost považuji za závažnou," uvedl. Dodal, že vyhrožování politikům ze strany jakékoliv politické skupiny je nepřijatelné, a proto uvažuje o podání žaloby.

Okamura ve čtvrtek ve více než dvouhodinovém projevu před hlasováním o návrhu programu schůze k projednání korespondenční volby také tvrdil, že Bartošek prováděl v minulém volebním období proti SPD pogromy a že kvůli němu musel čelit desítkám trestních oznámení.

Mimořádná schůze, kterou iniciovala koalice, aby proběhlo druhé čtení předlohy o korespondenční volbě, trvala dva jednací dny, přičemž debata zabrala zhruba 20 hodin čistého času. Podobně jako v předchozím kole brzdili projednávání korespondenční volby poslanci ANO a SPD. Tyto strany nebyly v minulých volbách do Sněmovny tak oblíbeny jako vládní strany.

Témata:  Jan Bartošek Tomio Okamura

Aktuálně se děje

22. května 2024 16:52

Rusko chce revidovat státní hranice. Pak to údajně popřelo

Rusko ve středu odmítlo zprávy o plánech na revizi státní hranice v Baltském moři. Podle agentury Reuters, která se odvolává na ruskou státní tiskovou agenturu RIA, to uvedl nejmenovaný vojensko-diplomatický zdroj. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy