Jedno z největších cvičení. Osm set amerických vojáků trénuje společně s Čechy na Libavé

Jedno z největších společných cvičení českých a amerických vojáků se odehrává v těchto dnech ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. „S Američany to bude asi historicky největší,“ říká Václav Vlček z Velitelství pro operace.

Libavá (Olomouc) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci cvičí na Libavé

Američtí vojáci cvičí na Libavé | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Cvičení má název Immediate Response a účastní se ho více než tisícovka příslušníků mechanizované brigády z Hranic a jízdního pluku Národní gardy ze Západní Virginie v USA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vojenském prostoru Libavá se koná v těchto dnech jedno z největší společných cvičení českých a amerických vojáků

Cvičení je součástí rozsáhlé operace Defender 24, která má prověřit rychlé nasazení amerických sil přes oceán v případě ohrožení některého ze spojenců.

Veškerou techniku si Američané přivezli. Stovky bojových a obrněných vozidel transportovali ze skladů z Německa.

„Toto cvičení nám dalo příležitost překročit oceán a spolupracovat s jednotkami, se kterými bychom normálně nikde necvičili. To, že tady jsme, nám dává možnost otestovat si vzájemné schopnosti, logistiku, zásobování a taky komunikaci,“ popisuje velitel amerického praporu Kevin Hoffman.

Sladit se

Podle Václava Vlčka, velitele z Velitelství pro operace, jde o jedno z největších společných cvičení s americkou stranou.

NATO prý poprvé pojmenovalo své ‚červené linie‘. V nouzi by mohlo vyslat na Ukrajinu 100 000 vojáků

Číst článek

„S Američany to bude asi historicky největší. Je tu celkem osm set vojáků z americké armády, převážně Národní garda. Počítáme s tím, že v budoucnu budou cvičení ještě větší,“ uvádí Vlček.

Česká armáda má podle velitele 7. mechanizované brigády z Hranic Miroslava Vybíhala jiné taktiky boje a taky jinou techniku. Jde o to společně se s Američany sladit.

„V současné době se přibližujeme z analogového světa do digitálního. To znamená, že máme už radiostanice stejného typu, kterými disponují americké ozbrojené síly, a tudíž jsme schopni mezi sebou navzájem komunikovat i v utajeném módu,“ vysvětluje Vybíhal.

Na Libavé budou vojáci společně operovat do 18. května, vzájemná spolupráce vyvrcholí čtyřiadvacetihodinovým cvičením.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme