Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Dukla udolala Prostějov a už je opět prvoligová, Opava porazila Vyškov

Dvě kola před koncem druhé fotbalové ligy je jisté, že z prvního místa postoupí přímo mezi tuzemskou elitu pražská Dukla. Ta na svém stadionu porazila předposlední Prostějov 3:2, když vítězný gól dal v 78. minutě střídající Mešanovič. Trenér Dukly Petr Rada ještě neví, jestli bude na Julisce pokračovat. Týmy na druhém a třetím místě se utkají s dvěma prvoligovými mužstvy v baráži hrané na dva zápasy na přelomu května a června. V ní se představí třetí Vyškov a čtvrté Táborsko, kteří v souběžně hraných zápasech prohrály. Na druhé příčce v tabulce je Olomouc B, která kvůli účasti A-mužstva Sigmy v lize mezi elitu projít nemůže.

Dukla dvakrát prohrávala, ale nakonec udolala tonoucí celek z jihu Moravy a po pěti letech bude opět prvoligová. Pražanům proti Prostějovu popáté za sebou scházel hlavní trenér Petr Rada, který si odpykává tříměsíční disciplinární trest za rasistickou urážku.

Hosty poslal na Julisce do vedení už ve čtvrté minutě Šimek, v závěru úvodního dějství srovnal z penalty Hora. Hanáci, bojující o záchranu, si vzali náskok zpátky po změně stran zásluhou Harušťáka, domácí však mezi 68. až 78. minutou předvedli obrat, o nějž se postarali Vondrášek a Mešanovič.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dukla Praha – Prostějov

"V Dukle jsem vyrostl, jako hráč jsem tu odvedl poctivých deset let a dostal se díky ní ven. Jsem rád, že teď jsem jí spolu s realizačním týmem mohl aspoň jedním procentem vrátit, co mi dala. Podle mě patří svou slávou a tradicí do top trojky českého fotbalu se Spartou a Slavií. Ve druhé lize proti ní každý hraje možná na 150 procent. Dostat se zpátky bylo strašně těžké," uvedl trenér Rada, který ještě neví, zda u týmu zůstane.

Všude kolem něj panovala postupová euforie. Hráči ho v kabině promáčeli šampaňským, před setkáním s novináři se musel převléct do tepláků. Rada však zůstal nečekaně vážný. "Neumím říct, jaká bude moje budoucnost. Musím si sednout s majitelem (Petrem Pauknerem). Převládá u mě trochu zklamání z toho, co se kolem mě poslední dobou děje. Hodně mě to trefilo a poznamenalo. A to jsem přitom člověk, který toho dost vydrží," uvedl Rada.

Aféru rozpoutal jeho výrok "zoufalče cikánskej" na adresu dnes už bývalého kouče brněnské Zbrojovky Tomáše Polácha. Někdejší trenér české reprezentace i s odstupem času tvrdí, že nešlo o rasistický výrok. "Čekal bych trochu respektu s ohledem na můj věk i na to, co jsem pro fotbal udělal. Jak mě pak vykreslili a co ze mě udělali, nemůžu dodneška skousnout. Myslím, že tohle je špatně. S Poláchem jsme si všechno vyříkali a mezi sebou uzavřeli. Kdo mě zná, ví, že nic nebylo myšleno rasisticky. Můžu to odpřisáhnout, vylítlo to ze mě," uvedl.

Během zápasu byl pod stožárem v rohu stadionu. Zastupoval ho asistent Jiří Vágner. "Potvrdilo se, že poslední krok bývá nejtěžší. Nervozita se na nás podepsala, v každém poločase jsme po čtyřech minutách inkasovali. Jsme šťastní, že nakonec jsme přece jen využili hned první postupový mečbol," řekl Vágner.

O všechny tři góly se postarali hráči s velkými prvoligovými zkušenostmi. "Kabinu ovládla obrovská euforie, trenéra Radu jsme zlili šampaňským od hlavy až k patě… Druhá liga není vůbec snadná, i já si na ni musel po příchodu z Teplic nejdřív zvyknout. Máme výbornou partu, a když to můžu porovnat, řada kluků z týmu na nejvyšší soutěž má. Máme nějaké ústní dohody, uvidíme, kdo zůstane, kdo nový přijde. To všechno se teď bude řešit, změny samozřejmě přijdou," popsal šestatřicetiletý obránce Tomáš Vondrášek.

Dukla vyhrála třetí kolo po sobě. Prostějov zůstal předposlední s jednobodovou ztrátou na Příbram. V sobotu sestoupil nováček Kroměříž.

Vyškov prohrál v Opavě 1:3, všechny branky padly už v první půli. Hosty dostal do vedení Diallo, jenže domácí nepříznivý vývoj otočili. Slezané se posunuli na osmé místo, Vyškov prohrál třetí kolo po sobě.

Táborsko podlehlo ve Vlašimi 1:2, přestože stejně jako Vyškov vedlo. Obrat Středočechů, kteří jsou sedmí, zařídil po přestávce dvěma góly Heppner.

Žižkov vedl nad Varnsdorfem od první půle po brance Marka Richtera, po změně stran vyrovnal Dominik Gembický. Pražský nováček ztratil body po dvou výhrách a v neúplné tabulce je osmý. Severočeši zůstali třináctí a od první sestupové pozice, na které je Prostějov, je dělí pouze dva body. Hanáci mají k dobru odpolední utkání na hřišti vedoucí pražské Dukly, která si s předstihem může zajistit postup do nejvyšší soutěže.

Nedělní zápasy 28. kola druhé fotbalové ligy:

Dukla Praha – Prostějov 3:2 (1:1)
Branky: 45.+2 Hora z pen., 68. Vondrášek, 78. Mešanovič – 4. Šimek, 49. Harušťák. Rozhodčí: Radina – Matoušek, Zoufalý. ŽK: Kozma, Jeřábek, Holiš, Mešanovič, Zeronik, Rada – Šimek, Matocha. Diváci: 1607.

Žižkov – Varnsdorf 1:1 (1:0)
Branky: 27. Richter – 49. Gembický. Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Pospíšil. ŽK: Broukal – Vojta, Kříž, Kubista. Diváci: 1204.

Opava – Vyškov 3:1 (3:1)
Branky: 13. Blecha z pen., 28. Janoščín, 45.+2 Marzuq – 7. Diallo. Rozhodčí: Orel – Hádek, Šafránková. ŽK: Omale – Lahodný. Diváci: 1350.

Vlašim – Táborsko 2:1 (0:1)
Branky: 60. a 66. Heppner – 39. Bláha. Rozhodčí: Trska – Vodrážka, Kotalík. ŽK: Osuagwu, Pikul – Skopec, Dordič. Diváci: 450.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články