Zázračný talent zase řádil, Kanada jde před Čechy. Lotyši zase zvládli prodloužení

ČTK Sport ČTK, Sport
12. 5. 2024 19:18
Hokejisté Kanady vyhráli i druhý zápas na pražském MS. S Dánskem si poradili jasně 5:1, dva góly dal znovu mladý talent Connor Bedard. Ve skupině B v Ostravě Lotyšsko vyhrálo i druhý zápas v prodloužení, tentokrát udolalo Francii.
Connor Bedard při potyčce před brankou Dánska.
Connor Bedard při potyčce před brankou Dánska. | Foto: Reuters

Hokejisté Kanady vyhráli na mistrovství světa v Praze nad Dánskem 5:1 a zůstávají po dvou zápasech ve skupině A bez ztráty bodu. Dvěma góly zařídil vítězství obhájců titulu útočník Connor Bedard, který stejným příspěvkem pomohl k úvodní výhře nad Velkou Británií 4:2. Dnes si připsal navíc asistenci.

Kanaďané nastoupili už s kapitánem Johnem Tavaresem. Útočník Toronta, který do Prahy přicestoval v pátek, ještě v sobotním úvodním duelu chyběl.

Favorita poslal do vedení osmnáctiletý supertalent Bedard. Jeho dalekonosný pokus skončil za zády Frederika Dichowa i proto, že dánský gólman neviděl na puk po přetlačované Michaela Buntinga s obráncem Oliverem Lauridsenem.

Pravě tento souboj byl také důvodem, proč sudí gól původně neuznali kvůli nedovolenému bránění gólmanovi. Kanadská střídačka však sáhla k trenérské výzvě, která byla úspěšná.

V 11. minutě hráli Kanaďané první přesilovku, Andrew Mangiapane v ní zazvonil na brankovou konstrukci. V 16. minutě poslal Frederik Storm kotouč do hlediště a Dánové se museli bránit v dalším oslabení. V tomto případě už ale úspěšní nebyli. Hned po 14 sekundách poslal dánského hříšníka zpět do hry Dylan Cozens, když zacílil dokonale přesně z pozice kousek za kruhy.

V nástupu do druhé třetiny našel Bedard Buntinga, ten však ztroskotal na Dichowovi. Zahanbit se nenechal ani jeho protějšek Binnington při zakončení Niklase Andersena. Ve 26. minutě už se Dánové dočkali, když se k dorážce v bezprostřední blízkosti kanadského brankoviště dostal Christian Wejse a po rychlé kličce do forhendu snížil. Před polovinou zápasu jel Bedard sám na Dichowa, ale neuspěl. Další možnost nevyužil Brandon Hagel.

V úvodu třetí třetiny mohl po přihrávce Mathiase Froma vyrovnat Alexander True. Ve 42. minutě po spolupráci s Dylanem Guentherem zamířil do odkryté branky opět Bedard. Náskok pojistil dvě minuty před koncem při power play Dawson Mercer a 21 sekund před koncem po Bedardově přihrávce dovršil výsledek Pierre-Luc Dubois.

Lotyši opět udeřili v prodloužení

Hokejisté Lotyšska porazili ve svém druhém utkání na mistrovství světa v Ostravě Francii 3:2 v prodloužení a stejně jako proti Polsku získali dva body do tabulky skupiny B. Zápas rozhodl opět kapitán Kaspars Daugavinš, který skóroval v čase 64:59. Francie po úvodní porážce s Kazachstánem získala první bod na turnaji.

Trenéři obou týmů udělali oproti předešlým utkáním změny v sestavě, v brance Francie místo v sobotu nejistého Ylönena nastoupil Junca.

Lotyši měli hned v úvodu výhodu přesilové hry, faul Chakiachviliho ale nepotrestali. Junca měl v první třetině více práce než Merzlikins, i zkušený lotyšský gólman ale musel řešit složitější situace.

Francii k vedení pomohla nedisciplinovanost soupeře. Při Zilově vyloučení bodl špičkou hole Batna útočníka Bellemarea, dostal pětiminutový trest a Lotyšsko ve dvojnásobném oslabení inkasovalo. Za Merzlikinsova záda prošla lehce tečovaná střela Da Costy. Následnou klasickou početní výhodu zkrátil faul Treilleho.

Druhý gól mohli Francouzi přidat v oslabení, jednička Columbusu v NHL si ale s šancí Brucheho poradila. Bellemareův nájezd poté zastavil Jaks faulem, který sudí nepotrestali. Na druhé straně mohl vyrovnat Rihards Bukarts, Junca ale nadále chytal výborně. V závěru druhé třetiny zlikvidoval i Abolsův pokus.

Útočník švédského Rögle se nakonec branky dočkal. Ve 43. minutě tečoval Freibergsovu střelu a vyrovnal. K otočení utkání pomohl Lotyšsku Galletův faul na Jakse, po kterém putoval francouzský bek předčasně do kabin. V dlouhé přesilovce nejprve trefil Daugavinš tyč, Robets Bukarts ale puk pohotově dorazil do branky.

Další gól mohl přidat Rihards Bukarts, ale Junca svůj tým podržel. Poradil si i s Egleho šancí. Ještě v oslabení byl blízko vyrovnání Kevin Bozon, Merzļikins ale jeho brejk zastavil. V 57. minutě už se z dorážky prosadil Bellemare.

I druhý zápas Lotyšska na turnaji se tak musel prodlužovat. Hned na začátku nastavení mohl rozhodnout Da Costa, svůj brejk ale nezakončil ideálně. Francie se poté ubránila ve dvouminutovém oslabení, sekundu před koncem prodloužení ale potrestal soupeřovu chybu v rozehrávce Daugavinš.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Dánsko - Kanada 1:5 (0:2, 1:0, 0:3)

Branky: 27. Wejse (Storm, Poulsen) - 3. Bedard (Bunting, Guhle), 16. Cozens (Tavares, Byram), 42. Bedard (Guenther), 58. Mercer (J. McBain, B. Tanev), 60. Dubois (Bedard, Zellweger). Rozhodčí: Brander (Fin.), Hronský (SR) - Heffner, Hofer (oba Něm.). Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Diváci: 16.015.

Dánsko: Dichow - Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Nicholas B. Jensen, Bruggisser, Larsen - Aagaard, Russell, Blichfeld - From, True, N. Olesen - N. Andersen, Moelgaard, Scheel - Storm, Wejse, Poulsen - Schultz. Trenér: Gath.

Kanada: Binnington - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, B. Tanev - Guenther, Cozens, Mangiapane - Dubois, Tavares, Hagel - Bedard, Paul, Bunting - J. McBain. Trenér: Tourigny.

Skupina B (Ostrava):

Lotyšsko - Francie 3:2 v prodl. (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 43. Abols (Freibergs, Dzierkals), 52. Robets Bukarts (Daugavinš, Jaks), 65. Daugavinš - 17. Da Costa (Auvitu, Bertrand), 57. Bellemare (Da Costa). Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Bjork - Yletyinen (oba Švéd.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 2:5, navíc Batna - Gallet oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 8525.

Lotyšsko: Merzļikins - Jaks, Zile, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Dzierkals - Robets Bukarts, Batna, Krastenbergs - Indrašis, Egle, Rihards Bukarts - Tralmaks, Ansons, Gavars. Trenér: Vitolinš.

Francie: Junca - Gallet, Auvitu, Cantagallo, Chakiachvili, Llorca, Crinon, Thiry - Treille, Bellemare, Perret - Bertrand, Da Costa, T. Bozon - Simonsen, Boudon, Rech - Dair, Claireaux, K. Bozon - Bruche. Trenér: P. Bozon.

 

Právě se děje

Další zprávy