Nejvyšší volební potenciál pro evropské volby mají ANO a STAN

Do evropských voleb zbývají necelé čtyři týdny. Podle průzkumu agentur Kantar CZ a Data Collect pro ČT měly na přelomu dubna a května největší potenciál oslovit voliče ANO a STAN. Pokud by je volili všichni, kteří je skutečně zvažují, získaly by shodně 27,5 procenta. Na třetím místě je koalice SPOLU, čtvrtí se umístili Piráti.

Koalice SPOLU má podle sondáže volební potenciál 26 procent. Čtvrtí Piráti by mohli získat až 15,5 procenta. Následuje Stačilo! se 13,5 procenty a Sociální demokracie s 12,5 procenta. Přísahu s motoristy zvažuje dvanáct procent oslovených, nad desetiprocentní hranici, konkrétně s potenciálem 11,5 procenta, se dostala ještě SPD s Trikolorou.

Analytik agentury Kantar CZ Pavel Ranocha přiblížil, že ačkoliv je volební potenciál ANO a STAN shodný, oba subjekty se nacházejí v odlišné situaci: „Zatímco hnutí ANO obvykle vytěží velkou část svého volebního potenciálu, protože má pevné jádro, tak na druhé straně Starostové jsou pro velkou část voličů takzvanou druhou volbou – pro ně bude mnohem obtížnější potenciál překlopit ve skutečný volební zisk.“

Události: Volební potenciál (zdroj: ČT24)

Průzkum pro ČT zpracovaly agentury Kantar CZ a Data Collect na reprezentativním vzorku dvou tisíc respondentů dotazovaných mezi 24. dubnem a 7. květnem telefonicky a on-line. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí od 0,9 procentního bodu u strany s nejnižším zobrazovaným potenciálem až po 2,4 procentního bodu u strany s potenciálem nejvyšším.

Průzkum volebního potenciálu je ke stažení zde.

Osm zmíněných subjektů s největším potenciálem, ale i s dlouhodobou podporou v ostatních průzkumech veřejného mínění, pozve Česká televize do tří předvolebních debat. Ty startují ve čtvrtek 16. května a následující týdny začnou vždy po osmé večer na ČT24. Vyvrcholí superdebatou vysílanou od 20:00 ve čtvrtek 6. června.

Lídři ostatních stran, které se nebudou účastnit večerních debat, dostanou prostor v nedělním pořadu Politické spektrum na ČT24. Zástupci všech kandidujících subjektů budou od pondělí 13. května postupně zváni také do kontinuálního vysílání, rozhovory pak budou k dispozici i na webu ČT24.