Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Dvougólový Hlavatý přiblížil Pardubicím záchranu, Bartošák spasil Zlín v Karviné

Pardubice ve druhém kole nadstavbové skupiny o záchranu porazily doma 3:2 České Budějovice a výrazně se přiblížily udržení v soutěži. Východočeši naplno využili příznivého losu, vyhráli oba domácí duely s celky pod sebou a tři kola před koncem mají sedmibodový náskok na první barážovou příčku, na které zůstalo Dynamo. Karviná totiž prohospodařila dvoubrankové vedení v důležitém domácím duelu se Zlínem. Ševcům zachránil bod v nastaveném čase Bartošák, i tak ale zůstali dál na sestupové pozici.

Michal Hlavatý skóruje proti Českým Budějovicím
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Souboj týmu s dosud nejhorší domácí bilancí proti nejhoršímu celku na venkovních hřištích začal oboustranně útočnou desetiminutovkou.

Už ve čtvrté minutě se Daněk dostal s míčem až k malému vápnu, střela mu ale vůbec nesedla. O chvíli později dopadl podobně i na druhé straně Šigut.

Postupně tempo opadlo, přesto se do konce poločasu změnilo hned dvakrát skóre. Aktivní Šigut se na pravé straně prohnal kolem domácího kapitána Vacka a jeho střílený centr na zadní tyči usměrnil do sítě Nigerijec Alli.

Vzápětí mohl napravit své zaváhání před inkasovaným gólem Vacek, technickou střelou z hranice pokutového území ale těsně minul.

Uspěl až v nastavení Hlavatý, jenž si narazil s Patrákem a střelou na přední tyč zaznamenal třetí branku v ligovém ročníku.

Jihočeši, kteří měli před tímto kolem společně se Zlínem s 63 inkasovanými góly nejhorší defenzivu soutěže, neudrželi čisté konto ve dvanáctém kole po sobě.

Východočeši měli ve druhém poločase hru více pod kontrolou. Obrat mohl zařídit hned po změně stran Krobot, jehož tváří v tvář reflexivně vychytal Šípoš.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Na druhé straně dala v 62. minutě Kinskému pořádně zabrat Hellebrandova rána doprostřed brány a záhy musel domácí gólman zasáhnout i proti střídajícímu Ondráškovi.

Hráči Dynama nakonec sami pomohli soupeři do vedení. Šípoš skvěle vykopl křižnou střelu Hlavatého a byl včas na nohou, aby sebral i padající míč. Při výskoku do něj ale naběhl spoluhráč Poulolo, který srazil balon do vlastní sítě.

Kuriózní situace hosty nezlomila. O čtyři minuty později si Čermák zpracoval při závaru ve vápně míč a následně ho poslal přesně k tyči.

V 85. minutě Solil z pravé strany přihrál pod sebe do pokutového území, kde Hlavatý z plného běhu křižnou střelou rozhodl. Zároveň poprvé v lize vstřelil v jednom duelu dva góly.

Na výsledku už nic nezměnila ani další Hellebrandova dalekonosná rána, kterou vyškrábl mimo tři tyče Kinský. Dynamo venku nezvítězilo ani v 16. duelu v sezoně.

FK Pardubice – Dynamo České Budějovice 3:2 (1:1)

Branky: 45.+1 a 85. Hlavatý, 69. vlastní Poulolo – 31. Alli, 73. Čermák. Rozhodčí: Rouček – Mokrusch, Novák – Klíma (video). ŽK: Surzyn, Icha, Ortiz – Králik. Diváci: 2853.

Pardubice: Kinský – Icha, Halinský, Ortiz, Surzyn – Kissiedou (66. Solil), Vacek (76. Donát), Hlavatý – Daněk (61. Sychra), Patrák (61. Černý), Krobot (76. Brdička). Trenér: Kováč.

Č. Budějovice: Šípoš – Nikl (86. Hubínek), Poulolo, Králik, Trummer – Suchan, Čermák (86. Brandner), Hellebrand – Šigut (72. Skalák), Tranziska (60. Ondrášek), Alli. Trenér: Lerch.

Karviná promarnila doma se Zlínem dvougólový náskok

V úvodu klíčového záchranářského duelu využili domácí chybné rozehrávky Zlína ve středu hřiště, míč se dostal k Mikušovi, jehož tvrdá rána skončila těsně vedle levé tyče.

Slezané udeřili po první vážnější akci, založené na levé straně. Mikuš v šestnáctce přiťukl balon nabíhajícímu Boháčovi, který z 20 metrů prostřelil Dostála.

Vedoucí gól Karvinou uklidnil, její hráči se zatáhli a pustili hosty do mírného náporu. Nikoliv ale do šancí, Černínova hlavička po centru z levé strany šla jen těsně vedle branky Karviné.

Zlínu nevycházely přihrávky, zárodky kombinací zformovaná defenziva Karviné bez větších problémů rozbila, Fantišova rána těsně před koncem poločasu skončila pouze v boční síti.

Karviná v závěru úvodní půle dala soupeři lekci z efektivity. Kombinace Regáliho a Mikuše vyšachovala zlínskou obranu tak dokonale, že Ezeh měl uprostřed pokutového území cestu ke gólu výrazně usnadněnou.

Zlín musel po přestávce vše vsadit na útočnou kartu. Změny přinesly efekt k 54. minutě, kdy se střelou z 20 metrů prosadil střídající Bartošák. Ukončil tak 396 minut trvající střelecký půst svého týmu v lize.

Domácí zareagovali na možné nebezpečí vyrovnání zvýšenou útočnou aktivitou, po brejkových akcích mohli vrátit Slezanům dvoubrankové vedení Ražnatovič a Memič, ale netrefili branku.

Rozuzlení přišlo až v závěru, po závaru před brankou se opřel do míče opět Bartošák, čímž urval pro svůj tým cenný bod. Poprvé v kariéře zaznamenal dvě branky v jednom zápase.

Slezané ve třetím vzájemném utkání v ligové sezoně ztratili první body a nenavázali na 14 dní starou výhru na hřišti soupeře.

"Hodnotí se mi to strašně těžce, je to druhý zápas za sebou, který v nastavení ztratíme. Místo abychom balon odkopli, tak Moses dělá kličku. Balon ztratí a po závaru soupeř vyrovná. Beru to na sebe. Kdybych v nastavení sáhl ke střídání, hru bychom rozkouskovali a nemuselo k té poslední situaci dojít," litoval asistent karvinského trenéra Marek Bielan.

"Do druhé půlky jsme poslali Lukáše Bartošáka a zvládl to fantasticky. Vlastně nám zachránil zápas. Hrál tady, vrátil se dvěma góly a my si díky tomu odvážíme bod, což je po průběhu toho zápasu asi nádherné," řekl trenér Zlína Bronislav Červenka.

MFK Karviná – FC Zlín 2:2 (2:0)

Branky: 15. Boháč, 45.+1 Ezeh – 54. a 90.+3 Bartošák. Rozhodčí: Szikszay – Volf, Machač – Všetečka (video). ŽK: Vukadinovič, Pidro (oba Zlín). Diváci: 3525.

Karviná: Ciupa – Bergqvist, Svozil, Fleišman – Mikuš, Boháč, Moses, Ražnatovič – Budínský (79. Ayaosi) – Ezeh (61. Memič), Regáli (79. Doležal). Trenér: Vlk.

Zlín: Dostál – Cedidla, Černín, Didiba, Holík (74. Pidro) – Bužek, Janetzký (86. Žák) – Vukadinovič (46. Bartošák), Tkáč (74. González), Fantiš – Ikugar (65. Slončík). Trenér: Červenka.

Bohemians remizovali s Jabloncem a odvrátili hrozbu baráže

Jablonec v posledních čtyřech vzájemných zápasech v lize vyšel bodově naprázdno, z toho třikrát nedal ani gól, ale tentokrát se střelecky prosadil hned z první akce.

Uběhlo jen 61 sekund, když zcela volný Alégué před brankou zužitkoval Polidarův centr. Pro francouzského fotbalistu to byl druhý gól v sezoně nejvyšší soutěže.

Na druhé straně v páté minutě Hála vystihl Součkovu nepovedenou "malou domů" a byl sám před Fendrychem, ale jablonecký gólman vyrovnání nepřipustil.

I dál se hrál otevřený fotbal, domácí brankář Soukup musel čelit Polidarově střele zblízka, těsně nad břevnem jablonecké branky zasvištěla Köstlova bomba.

Do druhého poločasu vyběhl v dresu Pražanů poprvé na jaře bývalý reprezentační útočník Necid a dlouhé minuty se hrálo jen před jabloneckou brankou.

Nejméně produktivní útok celé soutěže však své třicetibrankové konto dlouho nedokázal rozšířit. Nezměnil to ani Dostál, hrající 300. ligový zápas.

Hosté mohli náskok ještě pojistit, ale Kratochvílova povedená hlavička po přímém kopu brankáře Soukupa nezaskočila.

Až v samotném závěru jablonecká obrana zapomněla před brankou na Hufa a náhradník svým druhým gólem v ligové sezoně vyrovnal.

Bohemians 1905 – FK Jablonec 1:1 (0:1)

Branky: 87. Huf – 2. Alégué. Rozhodčí: Petřík – Váňa, Pečenka – Zelinka (video). ŽK: Prekop, Dostál – Martinec, F. Souček, Kratochvíl, Alégué, Náprstek, Krob (vedoucí týmu). Diváci: 4495.

Bohemians: Soukup – Křapka (87. Kozák), Petrák, Hybš – Köstl (60. A. Kadlec), Hůlka, Beran, Dostál (74. Shejbal) – Hála (46. Necid), Prekop – Ristovski (74. Huf). Trenér: Veselý.

Jablonec: Fendrich – F. Souček, Martinec, Štěpánek – Černák (90. Hübschman), Kratochvíl, Nebyla, Čanturišvili – Alégué (82. Náprstek), Polidar – Pleštil (60. Hollý). Trenér: Látal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články