MS 2024
Roberts Bukartis táhne lotyšský útok v zápase s Polskem na hokejovém MS v...

Roberts Bukartis táhne lotyšský útok v zápase s Polskem na hokejovém MS v Ostravě. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ostrava jako Lotyšsko. Podruhé jsme doma, pochvalují si Bukartsovi

  • 1
V sezoně byla pro Robertse Bukartse i jeho mladšího bratra Rihardse ostravská hokejová aréna jako pro hráče Vítkovic tou domovskou. Na mistrovství světa se tak teď znovu mohou cítit jako doma.

„Je to paráda, jsem opravdu šťastný! Dva poslední turnaje můžeme hrát v domácím prostředí,“ připomněl 33letý lotyšský útočník Roberts Bukarts, že minulý šampionát se konal v jejich domovské Rize.

A podmínky v Ostravě oba bratry nadchly. „Atmosféra při zápasech je úžasná, město skvělé, hotel nemá chybu. Organizátoři odvedli maximum, máme to tu rádi,“ netajil 28letý Rihards Bukarts.

Bukartsové v Ostravě nastupují ve druhé formaci, na centru mají urostlého Oskarse Batnu. Jejich nejmladší bratr, teprve 19letý Rodžers, který tuto sezonu strávil v zámořské WHL vcelku Wenatchee Wild, se na soupisku lotyšské reprezentace nevešel. „Je zatím hodně mladý, musí se toho ještě hodně naučit, ale je paráda, že můžu hrát s bratrem v jednom týmu,“ pochvaloval si Roberts souhru s Rihardsem.

Američané smetli Němce. Poláci trápili Lotyše, prohráli až po prodloužení

Právě jejich spolupráce vedla v sobotním zápase proti Polsku ke gólu na 4:3, který po přihrávce Robertse vsítil Rihards. „Já jsem taky mohl dát nějaký gól, měl jsem být více produktivní,“ konstatoval sebekriticky nejstarší z bratrů. „Ale zásadní je, že jsme vyhráli,“ připomněl Roberts výhru 5:4 v prodloužení.

Přitom proti Polákům, kteří se dostali do elitní skupiny mistrovství světa po 22 letech, Lotyšové po většinu utkání dotahovali. Obrat ve skóre zařídili Bukartsové až v 55. minutě. Poláci ještě stihli vyrovnat, ale v prodloužení rozhodl o bodu navíc lotyšský kapitán Kaspars Daugavinš.

Lotyšští hokejisté slaví gól kapitána Kasparse Daugavinše v zápase s Polskem na hokejovém MS v Ostravě.

„Soupeři pomohly teče, měli docela štěstí. Jestli se nepletu, dali jsme si tři smolné vlastní góly,“ popisoval Roberts první utkání. Ocenil však i úsilí Poláků. „Hráli dobře. Dodržovali taktiku, pokyny trenéra, jsou to dobří hokejisté, jinak by tu nebyli.“

V neděli nastoupili Lotyši proti Francii a stejně jako proti Polsku dlouho dotahovali, pak jeden z Bukartsů, tentokrát Roberts, zařídil vedení 2:1, o které ve finiši přišli. V prodloužení 3:2 znovu gólově zaúřadoval lotyšský kapitán Daugavinš a urval druhý bod. Do tabulky si tak Lotyši připsali po víkendu 4 body, bratři Bukartsové mají po jednom gólu, Roberts i asistenci.

Přitom loni se Lotyši probili až k historické bronzové medaili. Na úspěch pomýšlejí také letos. „Nikdy nevíte. Uvidíme, třeba to vyjde. Náš cíl je dostat se do čtvrtfinále a udělat další krok,“ nastínil Rihards Bukarts.

A byť jsou v Ostravě, myšlenky na klubovou příslušnost museli oba bratři prozatím vytěsnit. Jejich vítkovičtí spoluhráči sice už polykají první dávky letní přípravy, oni se ale soustředí na šampionát.

„Vím, že kluci už trénují, ale my trénujeme taky, jen jinak,“ zmínil Roberts. „Jinak Vítkovice vůbec neřešíme. Připravovali jsme se na mistrovství světa, takže na to nebyl a není vůbec čas.“

Ovšem díky tomu, že Bukartsové mají v Ostravě své zázemí, mohly je na šampionát doprovodit rodiny. „Když jsem v Rize, jsou se mnou tam. Když jsem v Ostravě, jsou se mnou tady,“ přiznal Roberts.


Mistrovství světa v hokeji 2024

Čtvrtfinále MS 2024 proběhne ve čtvrtek 23. května, semifinále v sobotu 25. května. Finálový zápas a utkání o bronz se odehraje v neděli 26. kvetna.