Česko vydalo v loňském roce na obranu méně, než se čekalo, a to pouze 1,37 procenta HDP, tvrdí Černochová

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu. České televizi to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Výdaje tak dosáhly zhruba 101 miliard korun, přibližně o deset miliard korun méně, než se čekalo. NATO odhadovalo, že Česko loni vydalo na obranu 1,5 procenta HDP. Letos by se výdaje podle Černochové měly pohybovat okolo dvou procent HDP.

Praha (Aktualizováno: 21:00 12. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně obrany Jana Černochová

Na druhou stranu aliance ví, že ty finanční prostředky jsou dislokovány ve prospěch modernizace, takže se to samozřejmě bere v potaz, podotkla Černochová | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministerstvo obrany část z loňska peněz přesunulo na strategické projekty do letošního rozpočtu. „My jsme věděli od samého začátku, že Severoatlantická aliance nám nemůže ty finanční prostředky uznat, když nejsou v tom roce vyčerpány,“ řekla ČT Černochová.

Novým šéfem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský. Černochová ho představila poslancům

Číst článek

Podle ní stejně postupuje i Německo, které má také svůj fond. „Na druhou stranu Aliance ví, že ty finanční prostředky jsou dislokovány ve prospěch modernizace, takže se to samozřejmě bere v potaz,“ podotkla ministryně.

Lídři zemí NATO se v září 2014 na summitu ve Walesu zavázali, že vojenské rozpočty se budou postupně zvyšovat tak, aby nejpozději v roce 2024 dosáhly dvou procent HDP v jednotlivých zemích.

Poslanecká sněmovna loni v dubnu schválila zákon, podle kterého bude Česko vynakládat každoročně nejméně dvě procenta HDP na obranu. Podobný zákon mají třeba v Polsku, Rumunsku, Litvě a Lotyšsku.

Na techniku pro ženisty šlo podle kontrolorů jen 9 procent z jejich rozpočtu. Podle resortu chybí peníze

Číst článek

Podle oficiálních odhadů NATO dalo loni na obranu menší podíl HDP jen pět členských zemí. Jsou to Slovinsko, Turecko, Španělsko, Belgie a Lucembursko. Dvě a více procent HDP vydalo na obranu 11 členských zemí z 31. Před pěti lety to bylo pět zemí. Nejvíce vydalo na obranu Polsko (3,90 procenta HDP), USA (3,49 procenta) a Řecko (3,01 procenta).

V absolutních částkách vydávají na obranu nejvíce Spojené státy (860 miliard dolarů), Německo, Británie a Francie. Nejméně pak dávají nejmenší členové Aliance s méně rozvinutými ekonomikami, což je Černá Hora, Severní Makedonie a Albánie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme