Hlavní obsah

Udělali ze mě rasistu. Jsem nalomený, jestli mám dál nastavovat krk! Rada dovedl Duklu zpátky do ligy, přesto je mrzutý

Postříkaný šampaňským od hlavy až po paty, na tváři úsměv. „Takhle zlitej jsem byl naposledy zamlada,“ smál se trenér Petr Rada, který dovedl pražskou Duklu zpátky do první ligy. Jestli u toho bude dál, však není jisté. Kromě radosti se v něm po nedělní výhře 3:2 nad Prostějovem mísila frustrace.

Foto: Robert Procházka, Právo

Kouč Dukly Petr Rada při pohárovém utkání s Vyškovem po boku asistenta rozhodčího Matěje Vlčka

Článek

Nemůže stále skousnout tříměsíční trest (původně Rada dostal 8 měsíců) za slova s údajným rasistickým podtextem, která vyřkl směrem ke kouči Brna. „Láme se to ve mně. Nemůžu pochopit ten trest, nejsem přece žádný rasista,“ prohlásil Rada, který nedělní duel s Prostějovem (výhra 3:2) sledoval ze sedačky pod jedním ze stožárů.

Užíváte si postup?

Povedlo se vrátit Duklu do první ligy, jsem moc rád. V první řadě musíme poděkovat všichni majiteli klubu panu Pauknerovi. Postup patří hlavně jemu. Bez něj by měla Dukla problémy. Můžu před ním jenom smeknout.

Vaše spolupráce začala v létě 2022. Její cíl jste naplnil.

Chtěli jsme postoupit už loni. Druhou ligu jsem neznal, byla pro mě neznámá. I hráči si museli zvyknout na mě. Uplynulá sezona byla k ničemu, ale řekli jsme si, zkusíme další rok. S tím, že posílíme. Pan Paukner mi dal v tomto volnou ruku. Řekl mi: vyberte si hráče. Pokud bude v možnostech klubu ho přivést, přijde. Po podzimu jsme ztráceli na první Vyškov čtyři body, což nebylo moc. Vyškov v zimě prodal tři kvalitní hráče, nastala u něj obměna kádru. My jsme jen do mozaiky zasadili jednotlivé kameny. V tom byla naše výhoda.

Na jaře jste ji dokonale využili.

Vyšlo nám. I my jsme ztráceli, ale tentokrát i Vyškov. Teď jsme před ním deset bodů.

Klíčové momenty během jara obstarávají většinou zkušení hráči Jakub Hora, Tomáš Vondrášek, Muris Mešanovič. Potvrdila se správnost jejich angažování?

Bez zkušených starších hráčů to nejde. Hrají velkou roli. U mě nikdy nerozhoduje věk, ale výkonnost a charakter hráče.

Má současný tým Dukly na první ligu?

Budeme muset posílit. Prezident toto ví. Dostat na Julisku hráče je ale lehčí, pokud je klub v lize. Ať to chce někdo slyšet nebo ne, Dukla je v české top trojce, co se týká úspěchů a jména ve světě. Splňuje i podmínky stadionu.

Budete u toho dál na Julisce?

Neumím říct, jaká bude moje budoucnost. Musím si sednout s majitelem. Převládá u mě trochu zklamanost. Z toho, co se kolem mě poslední dobu děje.

Máte na mysli původně osmiměsíční trest od disciplinární komise?

Hodně mě to trefilo. Dost vydržím, zažil jsem toho hodně. Ale nemůžu dodnes skousnout, co ze mě někteří udělali. Kdo mě zná, ví, že to, co se stalo, nebylo myšleno rasisticky (pozn. - Rada na trenéra Brna Polácha zakřičel „zoufalče cikánskej“). Můžu tohle odpřisáhnout. Prostě ze mě ta slova vyletěla. Kdyby mě odsoudili Láďa Škorpil, Dušan Uhrin nebo Karel Brücker, tak bych se nad tím zamyslel. Ale aby mě soudili mladí a nazývali mě rasistou…

Dojíždíte na impulzivní chování.

Jsem impulzivní povaha, ale nikdy jsem se vůči nikomu nevyhraňoval . Neřeším vůbec, jestli je někdo tmavé pleti nebo je jinak orientovaný. Mrzí mě, že mě odsoudil například Láďa Šmicer. Vážím si ho, co dokázal. Ale je mladší. Je smutný, že mě soudí tato osobnost českého fotbalu. Zkrátka je ze mě psanec v českém fotbale. Tohle jsem si nezasloužil. Jsem impulzivní, občas přestřelím. Ale tohle mě odrazuje.

Takže spíš pokračovat nebudete?

Láme se ve mně, jestli má cenu nastavovat dál krk. Opakuji, nejsem rasista. Jsem rád, že mi spousta lidí napsala hezké zprávy. Například trenér Ladislav Škorpil. Vážím si toho.

Jak se k vaší budoucnosti na Julisce staví majitel klubu?

Nevím. Mrzí mě toto i vůči němu. Kdyby byl přesvědčený, že jsem rasista, tak už tady nejsem. Oprávněně. Já ale neudělal věc, která by měla rasistický podnět. Řeknu vám jeden paradox.

Povídejte.

Mám cikána v rodině. Je pracovitý, dělá pro romskou komunitu. Proč bych se měl na trenérovi Brna vozit a skrývat se, že jsem něco udělal? Když chytnu doma zloděje, nedostane rozhodně osm měsíců. Dodneška ten trest nechápu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.