Hlavní obsah

Speciální brýle, hormon spánku či „civění“ do stropu. Jak hokejisté usínají po nočních duelech

Bydlí naproti aréně, sotva dvě tři minutky chůze, tedy netrápí je žádné dlouhé cestování. Jenže po dvou večerních zápasech byli zmordovaní, že když v neděli pro české hokejisty nastal na světovém šampionátu první volný den, vyprosili si jen nepovinný trénink. „Nejdůležitější je se co nejvíc vyspat a hlavně zase nějakým způsobem zaktivovat tělo, aby bylo připravené na další zápas,“ říká obránce Michal Kempný. Když ho posloucháte, pochopíte, usínání je docela alchymie.

Sestřih utkání Norsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

O půlnoci se dostali z arény, v hotelu si ještě dali večeři a v postelích se povětšinou objevili ve dvě v noci. Jenže než se rozpumpované tělo po zápase zklidní a přemůže vás spánek, trvá to. „Pro tělo je to jiné, než když v lize hrajeme od pěti nebo šesti. Nejde mi zabrat, převaluju se. Ale žádný fígl nemám. Lehnu do postele, koukám do stropu a prostě se snažím usnout,“ líčí útočník Daniel Voženílek, aniž by do sebe ládoval nějaké prášky na spaní.

To zmiňovaný Michal Kempný je na tom jinak. Možná jsou za tím zkušenosti s NHL i fakt, že Sparta obvykle hrává o půl sedmé, tedy později než Voženílkův Třinec.

Obránce si pravidelně večer pár hodin před spaním nasazuje brýle, které blokují modré světlo z monitorů a displejů. „Pak mám magnesium, které mě po zápase trošku zklidní, a používám i melatonin, který rovněž podporuje, aby se mi začalo chtít spát,“ říká Kempný.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Melatoninu se přezdívá „hormon spánku“. „Nejzásadnější je ale co nejvíc zklidnit tělo, protože adrenalin v něm pořád je.“

Navíc se velmi často hráčům v hlavě zápas ještě přehrává, jsou plni vjemů. „To je normální v každém sportu, ale taky se my sportovci musíme od toho nějakým způsobem oprostit, abychom šli spát co nejdřív a hlava byla nastavená a čistá na další úkol,“ říká Kempný.

Soutěž: Největší hokejový fanoušek

Pošli fandící fotku a vyhraj hodnotné ceny v soutěži na Novinky.cz

Trenéři večerním zápasům – reprezentace jich hraje pět ze sedmi v základní skupině – uzpůsobují program. Přezápasová rozbruslení a tréninky jsou posunuté na nejzazší možnou dobu, po obědě mají hráči možnost si zdřímnout.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.