Hattrick Hischiera pomohl Švýcarsku k obratu nad Rakouskem, Švédsko si poradilo s Polskem

Švédští hokejisté porazili na mistrovství světa v Ostravě Polsko 5:1, po dvou utkáních mají plný počet šesti bodů a jsou v čele skupiny B. Dvěma góly a asistencí se na výhře nad nováčkem mezi elitou podílel obránce Erik Karlsson. Švýcarští hokejisté zdolali Rakousko 6:5 a mají na druhém místě skupiny A ze dvou utkání plný počet bodů. O jejich výhře rozhodl v čase 59:09 v přesilové hře útočník Nico Hischier, který dovršil hattrick.

Praha/Ostrava (Aktualizováno: 23:30 12. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédští hokejisté slaví gól

Švédští hokejisté slaví gól | Foto: David W. Černý | Zdroj: Reuters

Vysoce favorizovaní Seveřané byli od začátku zápasu herně lepší, i Polsko ale mělo šance. Po první příležitosti Isaca Lundeströmově mohl otevřít skóre Dominik Pas, brankáře Filipa Gustavssona ale nepřekonal.

Ve 4. minutě se Švédsko dostalo do vedení, když si přihrávku Marcuse Johanssona nešťastně srazil do branky Maciej Kruczek. Vyrovnat mohl Kolusz, ale v koncovce neuspěl a vzápětí překonal brankáře Davida Zabolotného Lucas Raymond, který potrestal polskou chybu v rozehrávce.

Švédové v sestavě s 17 hráči z NHL vědomi si své herní převahy v klidu kombinovali, měli jednoznačnou střeleckou převahu, zároveň se ale příliš netlačili do zakončení.

Na začátku druhé třetiny mohli snížit Krystian Dziubiński, Patryk Krezolek nebo Pawel Zygmunt, ani jeden z nich však vydařenou polskou pasáž gólově nezúročil. Ve 33. minutě přidal třetí švédskou branku tvrdou střelou k tyči obránce Erik Karlsson.

Ve 43. minutě se Polsku podařilo snížit, když chybu favorita v rozehrávce potrestal Alan Lyszczarczyk. Útočník, který byl v minulosti dvě sezony hráčem Třince a dříve působil i v mládeži v Chomutově, překonal Gustavssona nahozením zpoza branky.

Více zdramatizovat duel ale Poláci nedokázali. Při dvojnásobném trestu Kamila Górnyho naopak překonali Zabolotného Andre Burakovsky a Karlsson.

Zápas plný obratů

Vedení se ujali Rakušané v čase 4:15, kdy Marco Rossi vyhrál v pravém kruhu vhazování na Clementse Unterwegera, který překonal Reta Berru střelou k pravé tyči. V 15. minutě zvýšil Paul Huber, který u pravé tyče zpoza branky skóroval o beton švýcarského gólmana. Tým kouče Patricka Fischera odpověděl za 75 sekund v přesilovce pěti proti třem díky trefě Josiho.

Po 108 vteřinách vrátil střelou z pravého kruhu do bližšího horního rohu Berrovy branky Rakušanům dvougólový náskok Lukas Haudum. Za 38 sekund snížil po Josiho přihrávce z brankoviště Hischier. V polovině druhé třetiny při další přesilovce pěti proti třem vyrovnal po dorážkách Andrese Ambühla Josi. Za 13 vteřin po přihrávce Svena Andrighetta otočil stav Ken Jäger. V 35. minutě vyrovnal v přesilové hře těsně před vypršením trestu Deana Kukana svým druhým gólem v utkání Haudum.

Do třetí třetiny nahradil Berru ve švýcarské brance Akira Schmid a hned po 43 sekundách vrátil Švýcarům vedení střelou z mezikruží Hischier. V 53. minutě nahodil puk přes clonu od modré čáry Baumgartner a gólmanovi New Jersey propadl přes lapačkou do branky. Otočit skóre zase ve prospěch Rakušanů mohl Rossi, ale Schmid zasáhl. Při vyloučení Bernda Wolfa rozuzlil zápas Hischier, který objel branku a u levé tyče zasunul puk za Davida Kickerta.

MS v hokeji 2024

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme