Hlavní obsah

Rána, krev a zlomený nos. Tvrďák Solák přesto dohrál a pomohl vybojovat postup na MS

Že je házená tvrdý sport, není žádné tajemství. Samotní hráči už někdy mají z nespočetného množství soubojů posunutý práh bolesti mimo lidské chápání. To potvrdil reprezentant Dominik Solák. Pilíř české defenzivy schytal tvrdý úder loktem, z obličeje se mu řinula krev a hned věděl, že má nos zlomený. Národní tým ale zrovna bojoval o postup na mistrovství světa a vzdávat se není v Solákově povaze. Na hřiště se vrátil a pomohl ke skalpu 29:20, čímž si Češi zajistil účast na šampionátu po deseti letech.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Házenkář Dominik Solák dohrával utkání se zlomeným nosem.

Článek

V 15. minutě utkání 26letý házenkář při bránění rumunského Grigorase obdržel nechtěný, ale pořádně tvrdý zásah loktem. Hned zamířil na ošetřovnu a vypadalo to, že utkání pro něj kvůli zlomenině nosu skončilo.

Solák však ukázal srdce bojovníka. Po ošetření se vrátil nejprve na střídačku. O přestávce chvilku potrénoval a ve druhém poločase naskočil zpátky do české obrany. Navzdory riziku, že v každém souboji může do obličeje schytat další fatální ránu. Během útoků národního týmu pak na střídačce ledoval bolestivé zranění.

Vyplatilo se. Úsilí válečníka z Karviné, které už ve středu začíná finále extraligy s Plzní, pomohlo k postupu na mistrovství světa. Defenziva svěřenců španělského kouče Xaviera Sabateho fungovala o poznání lépe než v Rumunsku, kde národní tým prohrál o gól.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Brankář české házenkářské reprezentace Tomáš Mrkva.

V oblíbeném Brně reprezentanti předvedli výborný výkon. I když už ne v tradiční hale ve Vodově ulici, jež nesplňuje regule, ale v hokejovém Rondu. „Červené peklo se opět povedlo. Brněnské kouzlo pokračuje, i když to teď bylo v jiné hale. V Brně se nám hraje vždycky dobře. Dokázali jsme tu porazit Francii i Německo nebo stáhnout osmigólové manko se Srby,“ připomněl brankář Tomáš Mrkva památnou kvalifikaci na MS 2015.

To bylo naposledy, kdy si čeští házenkáři na šampionátu zahráli. Ze současného výběru si na to pamatují pouze Tomáš Babák, jenž teď odehrál svůj 100. zápas v reprezentaci, s Jakubem Hrstkou. „Pro mě osobně je to premiéra. Obrovsky se těším. Musíme jezdit na tyhle velké turnaje, abychom se mohli posunout a přiblížit se světové špičce,“ uvědomoval si Mrkva.

Zkušený 35letý gólman Kielu byl základním stavebním kamenem úspěchu v odvetě. „První utkání mi moc nevyšlo, takže jsem rád, že jsem tentokrát mohl pomoct týmu. Asi jeden z nejlepších výkonů v reprezentaci. Hlavně že to stačilo na postup,“ liboval si po 17 předvedených zákrocích z 31 střel. V lednu příštího roku se bude moct předvést poprvé v kariéře i na mistrovství světa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.