The Heart of the Garden

Polský buk korunovaný Evropským stromem roku 2024. Uspěl i český kandidát

Partneři sekce:

Evropským stromem roku 2024 se na slavnostním ceremoniálu v Evropském parlamentu stal 200letý buk na jihozápadě Polska. Je to již třetí rok v řadě a celkově počtvrté, kdy v soutěži zvítězil polský strom.

Letošní vítěz, pojmenovaný „Srdce zahrady“ (Serce Ogrodu), se nachází v Arboretu Wojsławice v Dolním Slezsku. Byl vysazen na přelomu 18. a 19. století, tedy v době, kdy Polsko jako stát neexistovalo a kdy byla dotyčná oblast součástí Pruského království. Jméno stromu odráží roli, kterou hraje v parku – vedou k němu téměř všechny cesty a uličky. Arboretum je pobočkou botanické zahrady Wroclawské univerzity.

Polsko vyhrálo soutěž poprvé v roce 2017 s 650letým dubem jménem Józef z jihovýchodní vesnice Wiśniowa. Země se vrátila na stupně vítězů v roce 2022, kdy titul získal 400 let starý dub jménem Dunin v Bělověžském lese na hranici Polska s Běloruskem. Loni titul získal 180letý dub z polského města Łódź. Strom pojmenovaný Fabrykant, což znamená továrník, a tedy odkaz na průmyslovou minulostí města, získal přes 45 000 hlasů.

Jak dopadlo hlasování?
Srdce zahrady získalo v online hlasování 39 158 hlasů, což je téměř o 15 000 hlasů více než francouzský Weeping Beech of Bayeux, který se umístil na druhém místě. Na třetím místě se umístil italský tisíciletý olivovník z Luras s 13 933 hlasy.

Francouzská kráska

Na druhém místě se umístil francouzský „Plačící buk z Bayeux“. S baldachýnem větví o rozpětí 40 m potřebuje tento 160 let starý strom umělou nosnou konstrukci, aby zůstal stát. Tato konstrukce je neustále zdokonalována a rozšiřována již téměř 100 let. Buk z Bayeux je vzácná francouzská přírodní památka, která pozvolna získává stejný věhlas jako tapisérie z Bayeux. Oblíbený pro svůj rozložitý plačtivý baldachýn a mohutné pokroucené větve je dokonalým romantickým místem pro oslavy a svadby.

Plačící buk z Bayeux
Plačící buk z Bayeux | Zdroj: Emmanuel Boitier

Proslulé italské olivy

Na třetím místě je „Tisíc let starý olivovník z Luras“. Tisíc let starý olivovník Luras je přírodním zázrakem, který fascinuje a udivuje svou vznešeností a krásou. Tento letitý strom se nachází v malém městečku Luras na Sardinii a je považován za jeden z nejstarších exemplářů divokých oliv na ostrově. Pro moudrost svého věku je definován jako „Patriarcha přírody“, jehož stáří se odhaduje na 3000 až 4000 let. Tedy, dle letopočtu, mluvíme o době bronzové. Strom má robustní a odolnou strukturu, která svědčí o jeho dlouhověkosti, je skutečným symbolem odolnosti a kontinuity.

Tisíc let starý olivovník z Luras
Tisíc let starý olivovník z Luras | Zdroj: Valerio Atzori Corpo forestale Sardegna

Překvapení z Portugalska

Na čtvrtém místě je portugalský příspěvek „Camellia“. Tento krásně pěstěný strom se nachází ve stoletých zahradách starobylé vily Margaridi ve městě Guimarães. Multisekulární strom rostoucí ve stoletých zahradách starobylé vily Margaridi (X. století) je integrovaný do historické zahrady, která je vzorovým příkladem umění tvarování keřů – vysokou estetickou a biologickou hodnotou a staletími pečlivého tvarování, které vyústily v monumentální tvorbu objemů, barev a geometrických tvarů. Camellia (a nejen ta) je skvělý příklad symbiózy mezi přírodou a člověkem. Strom je od roku 2022 veden na seznamu národního dědictví a v roce 2021 byl v Guimarães zvolen Stromem roku.

Camellia
Camellia | Zdroj: Jose Couceiro da Costa

Příroda České republiky

První pětici uzavírá příznačně pojmenovaná „Hrušeň uprostřed pole“ z České republiky. Památná hrušeň není příliš velká, kolem kmene měří asi dva metry a na výšku osm metrů. Je však nesmírně odolná a statečná. Přežila kolektivizaci v dobách bývalého Československa, scelování polí, výstavbu meliorací i neodborné zásahy do okolní krajiny. Její neobvyklý tvar odráží silné větry, které v této oblasti nejčastěji vanou od západu, a také její osamělou polohu uprostřed pole.

„Hrušeň uprostřed pole
„Hrušeň uprostřed pole | Zdroj: Tom Kalous
Znáte Evropský strom roku?
Soutěž pořádá od roku 2011 Environmental Partnership Association (EPA), prvotní inspirace přitom přišla z České republiky a lokální populární soutěže Strom roku. Zpočátku se soutěže zúčastnilo pět zemí. Od té doby se počet zvýšil na 16. Mezi nimi jsou v současnosti nejúspěšnější Polsko a Maďarsko se čtyřmi vítězstvími.

Zdroj: Euronews.green, NoteFromPoland, TreeOfTheYear