Pozor na nový podvod na Youtube: Pár sekund nepozornosti a přijdete o údaje od platební karty

Nový důmyslný podvod na YouTube využívá populární videa k šíření nebezpečného malware, který krade hesla i údaje k platebním kartám. Na tento odkaz rozhodně neklikejte.

uživatelé youtube i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Kyberzločinci přišli s novým způsobem, jak se dostat k platebním údajům obyčejných lidí. Slouží k tomu důmyslný podvod na YouTube, díky kterému si oběť do svého zařízení stáhne nebezpečný malware. Během chvilky tak může přijít o údaje ke své platební kartě, které jsou dále zneužity k odcizení finančních prostředků. Nachytat se může opravdu každý.

Důmyslný podvod na YouTube

Nový důmyslný podvod na YouTube popisují experti ze serveru Bleeping Computer. Bezpečnostní analytici zde objevili několik videí, v jejichž popisku se skrýval nebezpečný odkaz. Po kliknutí dojde ke stažení nebezpečného trojského koně, který v zařízení krade citlivé osobní údaje.

Nebezpečné odkazy se nejčastěji objevují u videí, které se zabývají herní tématikou, kryptoměnami nebo VPN. Na YouTube se jedná o poměrně vyhledávaná témata, která zajímají velké množství uživatelů. Server Bleeping Computer uvádí příklad videa, které se zabývá herním návodem ke střílečce Valorant. Odkaz v popisku videa má následně poskytnou bezplatné stažení této hry.

podvod na YouTube
iZdroj fotografie: ESO / Creative Commons / CC BY-SA
Pozor na podvodné odkazy na YouTube

Maskované odkazy

Odkazy u takových videí jsou upraveny zkracovačem BitLy, aby nebylo na první pohled jasné, že se jedná o podvod na YouTube. Po kliknutí je uživatel přesměrován na stránky pro sdílení obsahu, kde by si měl teoreticky stáhnout slibovanou hru. Pravděpodobně tam ale žádný takový soubor neexistuje. Místo toho si uživatel do zařízení stáhne a nainstaluje nebezpečný virus, který útočníkům umožňuje vzdálenou manipulaci se zařízením oběti, zobrazování hesel k účtům i údaje k platebním kartám uloženým v systému zařízení.

Podezřelé kanály

Stejně jako u všech ostatních kybernetických hrozeb i zde platí jedna jediná možnost ochrany – vlastní obezřetnost. Zločinci k tvorbě nebezpečného obsahu na YouTube využívají ukradené Google účty, na kterých zakládají nové kanály. Podvod na YouTube je záludný v tom, že se podobné falešné kanály ve velkém množství jiných účtů lehce ztratí.

Sledujete filmy a seriály? Nebo hrajete hry? Pak máte smůlu. Už dnes nám to zakážou a my s tím neuděláme vůbec nic

Samotné zhlédnutí videa nijak nebezpečné není. Rozhodně byste si ale měli ověřit každý kanál, než kliknete na jakýkoliv odkaz, který ve svém popisku nabízí. Vždy si všímejte hodnocení i počtu sledujících daného kanálu. Zároveň nezapomínejte na důkladnou antivirovou ochranu vašeho zařízení, která může zmírnit následky nechtěného kliknutí na nebezpečný odkaz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články