Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME v malém fotbale mužů 2024 Bosna a Hercegovina

Švýcary vytáhly z problémů hvězdy NHL, proti Čechům navíc naskočí novopečený otec Fiala

Do zápasu s českým týmem jdou s vítězstvím, kterého ovšem dosáhli s varovným vykřičníkem. Jeden z favoritů pražské skupiny mistrovství světa Švýcaři otáčeli utkání proti outsiderovi z Rakouska ze stavu 1:3 a o výhře 6:5 rozhodli až 51 sekund před koncem duelu. Hattrick završil Nico Hischier, který si připsal ještě bod za asistenci. Při druhé výhře na turnaji také zazářila hvězdná posila z Nashvillu Roman Josi. A to ještě bude na český tým k dispozici forvard Los Angeles Kings Kevin Fiala. Přímý přenos utkání Švýcarsko – Česko sledujte na programu ČT sport a ČT sport Plus od 19:40.

Radost švýcarských hvězd
zdroj: Reuters autor: Gabriel Kuchta

Švýcaři po pohodlné výhře 5:2 nad Nory se zdviženým prstem přetlačili v "bitvě o Alpy" Rakušany. Před utkáním s domácím českým výběrem to mohla být důležitá lekce, že vše nepůjde tak lehce jako loni v Rize v základní skupině, kterou ovládli.

Favorit se nestačil divit, když po trefách Unterwegera, Hubera a Hauduma prohrával v úvodu druhé třetiny 1:3. "Bylo to intenzivní utkání, nahoru dolů. Začátek nebyl takový, jaký bychom si představovali, ale v důležitých momentech jsme zareagovali. Ve hře pět na pět jsme hráli o mnoho líp ve druhé třetině. Bylo to vyrovnané utkání, ale našli jsme cestu k vítězství," těšilo kapitána Josiho po utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rakousko – Švýcarsko

Právě opora Nashvillu zavelela k tomu, aby se tým probudil. V první třetině snížil na 1:2 v přesilovce, poté asistoval u první trefy Hischiera, také v početní převaze, a jak jinak než v přesilovce vyrovnal na 3:3. Celkově Švýcaři využili pět ze šesti výhod s úspěšností 83 procent. Český tým čeká při případném oslabení těžká práce.

"Byla to pro nás obrovská pomoc. Přesilovky jsou důležité. Den před zápasem jsme je trénovali, snažili jsme se sehrát. Naučit se, kam si posouvat puky. V přesilovce jsme i rozhodli," připomněl vítěz Norris Trophy z roku 2020 trefu Hischera z poslední minuty.

Nejlepší střelec mezi beky NHL se rozehrál

Josi trefil dva přesilovkové góly, na další dva přihrál a proti Rakušanům už dostal více prostoru na ledě poté, co se aklimatizoval v duelu s Norskem. "Už jsem se cítil líp. První zápas jsem hrál po týdenní pauze. Je to tady trochu jiné na širším kluzišti, je potřeba se jinak pohybovat a bruslit. Snad se budu cítit líp a líp a zlepšovat se," dodal bek, který nastřílel v základní části NHL nejvíce branek (23) a celkově zaznamenal 84 bodů.

Ještě výraznější stopu v duelu s Rakušany zanechal kapitán New Jersey Hischier. V poslední minutě završil hattrick, když procpal zpoza branky puk za Davida Kickerta. Dva góly ze tří zaznamenal v přesilovce. 

"Zjednodušili jsme sehrání přesilovek. Házeli jsme puky na branku a taky se nám otevřely dobré prostory. Byl to ale těžký boj, musíme se podívat na chyby, které jsme udělali. Nehráli jsme, jak bychom si představovali, naštěstí jsme našli cestu k výhře," řekl Hischier.

Trio z Devils či superstar Predators

Švýcaři na šampionáty jezdí, neodmítají. Stejně jako loni v Rize i nyní mají hokejisté ze země helvetského kříže několik posil z NHL. Brankáře a beka New Jersey Akiru Schmida s Jonasem Siegenthalerem, útočníka Hischiera také z Devils, forvarda Nino Niederreitera z Winnipegu, obránce Josiho z Nashvillu a útočníka Philippa Kurasheva z Chicaga. A vše doplní také účastník loňského šampionátu Kevin Fiala z Los Angeles Kings. Pět ze šesti posil z NHL do pole nastřádalo v základní části více než 15 branek, čímž se český tým pyšnit nemůže.

Jenže po suverénním vítězství v rižské skupině Švýcaři narazili ve čtvrtfinále, když nestačili 1:3 na Němce. Podobný scénář si nepřipouští a opět poskládali to nejsilnější, co je možné ze zámoří.

Poslední přídavek Fiala se po vyřazení Kings v prvním kole play-off proti Edmontonu (1:4 na zápasy – pozn. red.) věnoval rodině. "Stát se rodičem je nepopsatelný pocit. Protože se mi dcera narodila o pár dní dříve, než se čekalo, můžu se připojit k týmu v Praze. A to díky mé ženě Jessice, která mě podporovala v každém okamžiku tohoto dobrodružství. Je to něco, co není samozřejmé a já si toho velmi vážím," řekl Fiala švýcarské televizi RSI.

Na minulém šampionátu zaznamenal v šesti zápasech šest bodů za gól a pět asistencí. V sezoně za Kings pak celkově s play-off v 87 duelech posbíral 75 bodů za 30 gólů a 45 asistencí. 

Český tým má proti Švýcarům motivaci, na loňském šampionátu s nimi padl 2:4. Výběr ze země helvetského kříže jej ovšem náležitě prověří. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články