Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Předsudky stranou, dršťky umí příjemně překvapit. Připravte si je jako luxusní pokrm

Italové podávají zadělávané dršťky se špagetami, hodí se k nim ale taky pečivo anebo knedlík foto: Shutterstock

Recept
Jemná smetanová omáčka dobře doplní leckterou surovinu, nejvíc ale sluší libovým druhům masa, vařené zelenině – a překvapivě taky trochu neotesaným dršťkám. Ve znovuobjevené zadělávané podobě jsou delikátním pokrmem.
  5:00

Čerstvé a správně připravené chutnají skvěle. To, že jim velká část z nás naopak nemůže přijít na jméno, ale není jen tak samo sebou! S dršťkami to totiž není jednoduché.

Už jen vědomí, že jde o vařené hovězí (před)žaludky, je pro mnohé pádný argument sám o sobě. Pak stačí jedna špatná zkušenost se špatně očištěnou či uvařenou surovinou a nevraživost na celý život je na světě.

V Evropě má přitom pojídání drštěk hluboké kořeny. Jedí se prakticky všude, a to jak zadělávané, tak třeba ve formě polévky. Mimochodem, starší kuchařky (z konce 19. a počátku 20. století, kdy byla naše gastronomie na vrcholu) u receptů na dršťkovou polévku uváděly taky muškátový květ či šunku od kosti, naopak dnes neodmyslitelná mletá paprika většinou chyběla – polévka „gulášového typu“ se z ní stala až postupně.

Poupata v nálevu. Vynikající „falešné kapary“ připravíte z toho, co najdete na zahrádce: z pažitky i pampelišky

Předmětem dnešního receptu jsou ale dršťky zadělávané a ty právě k „původní“ dršťkové polévce nemají daleko. Minimálně svou barvou.

Zadělávání je oblíbená úprava prakticky jakékoli doměkka uvařené suroviny. Vtip je ve využití jinak často nepotřebného vývaru: ten se, obvykle pomocí světlé jíšky, zahustí a důkladně provaří.

Podle možností a chuti každého je možné takto vzniklou omáčku následně jemně přecedit, Francouzi by řekli na velouté, nutné to ale není. Nakonec se světlý sos zjemní – mlékem, smetanou, žloutkem, máslem nebo kombinací uvedeného – a samozřejmě doplní onou ústřední surovinou, v našem případě dršťkami.

K zadělávání jsou ale jako stvořené i jiné vnitřnosti, jemné druhy masa, případně zelenina – například kapusta.

Úprava na první pohled láká svou jemností, pročež se zadělávaná jídla často používají i v dietním stravování, protože tolik nedráždí zažívání.

Čtyři vary

Vaření (z) drštěk ovšem chce trochu cviku a trpělivosti – možná i trochu zdlouhavá úprava od jejich konzumace odrazuje, byť se dnes dají koupit i doměkka vařené. Nejdůležitější ale stejně zůstává jejich čerstvost.

Ti, kdo před „polotovarem“ dávají přednost syrové surovině (a že je proč – předvařené dršťky mívají proměnlivou kvalitu), by měli počítat s asi třemi hodinami varu. Ještě předtím ale z jejich vnitřní strany odstraníme veškeré tmavé žilky a případné tukové kuličky, aby zůstal jen čistý sval.

Chřestové hody: uvařte si lahodnou krémovou polévku nebo křehké pazochy v té nejklasičtější úpravě

Dršťky se vaří natřikrát, je-li to třeba i načtyřikrát. Nejprve v čisté vodě asi 15 minut. Pak je propláchneme, znovu vložíme do čisté vody a znovu 15–20 minut vaříme. Pokud dršťky stále tak docela nevoní, postup opakujeme potřetí. Teprve do čtvrté várky (kterou následně použijeme na omáčku) přidáme taky sůl a zeleninu a dršťky vaříme doměkka – na mírném plameni to trvá dvě až tři hodiny.

Zadělávané dršťky

  • 1 kg drštěk
  • 100 g uzeného masa
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 1 nadrobno pokrájená cibule
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ocet, smetana
  • sůl, pepř, majoránka, sádlo

Dršťky důkladně vypereme, očistíme, dvakrát až třikrát krátce zavaříme ve studené vodě a nakonec uvaříme v osolené vodě nebo zeleninovém vývaru doměkka.

Na sádle osmahneme cibuli, zaprášíme moukou a vymícháme světlejší jíšku. Postupně ji ředíme vývarem z drštěk na hustou omáčku. Ochutíme solí, mletým pepřem, drcenou majoránkou a drceným česnekem a vložíme do ní uvařené, na nudličky nakrájené dršťky i s nakrájeným uzeným anebo šunkou.

Prohřejeme a na závěr dochutíme trochou octa, nasekanou petrželkou a smetanou (mlékem) podle chuti.

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...