Hlavní obsah

Marečku, podejte mi pero! Voženílek s Tomáškem jako Šlajs s Tučkem

Stejné chyby, stejné známky, říkal ve filmu Marečku, podejte mi pero! třídní učitel-matikář Čeněk Janda žákům večerní školy Šlajsovi s Tučkem. Lehce upravená verze hlášky by seděla i na hokejové reprezentanty Daniela Voženílka s Davidem Tomáškem. Stejné datum narození, stejné číslo na dresu…

Sestřih utkání Norsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Oba se narodili ve stejný den i rok. 10. února roku 1996. Právě kvůli tomu nosí ve svých klubech na zádech šestadevadesátku. Voženílek v Třinci, Tomášek ve švédském Färjestadu.

Je jasné, že v národním týmu musel jeden z nich ustoupit. Jenže kdo, když oba jsou stejně staří a pomocné kritérium v podobě počtu startů na MS je identické, neboť oba zažívají druhý šampionát v kariéře?!

„Že jsme na den přesně stejně staří, víme už od našeho společného angažmá v Dynamu,“ připomíná pardubický rodák Voženílek sezonu 2015/16. Tehdy číslo 96 patřilo jemu, zatímco rodák z Prahy Tomášek „musel vzít zavděk“ jedenáctkou.

V národním týmu ale přišla změna. „David už je v reprezentaci nějaký ten pátek, takže tady dostal přednost. Nevadí mi to. Ani mě nenapadlo o tom přemýšlet,“ říká Voženílek, že zatímco on v nároďáku aktuálně odehrál 23 zápasů, Tomášek jich má o 40 více.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Platilo to už na loňském světovém šampionátu v Tampere a Rize, kdy 96 patřila Tomáškovi. „Minulý rok jsem si čísla prohodil, takže jsem si vzal šedesát devítku. Letos jsem si říkal, že 95 by možná byla lepší. Ale nemá to žádnou symboliku,“ usměje se Voženílek.

A připomíná, že ročník narození 1996 je třeba i Jiří Smejkal. I on svého času nosil na zádech 96. Když ale hrál loni na MS, sáhnul při obsazené devadesátšestce po třináctce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.