Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pastrňákův gól Bostonu nestačil, Florida je výhru od postupu

James van Riemsdyk (21) se raduje z bostonského gólu v souboji s Floridou, překonán je Sergej Bobrovskij. foto: Bob DeChiara-USA TODAY SportsReuters

Hokejisté Floridy dokázali v play off NHL porazit Boston potřetí za sebou a za stavu série 3:1 na zápasy jsou krok od postupu do finále Východní konference. Naposledy uspěli 3:2 na ledě Bruins, za které vstřelil úvodní branku český útočník David Pastrňák. V dalším duelu Edmonton překvapivě podlehl Vancouveru 3:4 a v sérii tak tým hvězdného Connora McDavida ztrácí 1:2.
  7:14aktualizováno  7:53

V loňské sezoně Boston po rekordní základní části v roli velkého favorita v prvním kole nečekaně neproměnil v postup vedení v sérii 3:1 na zápasy. Po obratu zakončeného v prodloužení sedmého duelu se radovala Florida, která nakonec dokráčela až do finále Stanley Cupu proti pozdějším vítězům z Vegas. V letošní odvetě mezi oběma celky ve druhém kole play off jsou Panthers velmi blízko k zopakování úspěchu.

Po úvodním zaváhání 1:5 totiž porazili Bruins 6:1, 6:2 a naposledy v neděli 3:2. Parta kolem Davida Pastrňáka (19:44, 1+0, -1, 2 střely) a Pavla Zachy (18:09, +/-: 0, 2 střely), jejichž možná účast na domácím MS v Praze tak nabírá reálnějších rozměrů, již v následující partii na ledě Floridy bude čelit hrozbě vyřazení.

Bostonu ve čtvrtém pokračování série chyběl zraněný kapitán Brad Marchand. I bez něj však v zahajovací třetině dokázali odskočit do nadějného dvougólového trháku. V 9. minutě pálil v přesilovce z pravého kruhu Pastrňák a pojistku po chybné rozehrávce hostů přidával v 16. minutě bek Brandon Carlo.

V dalším průběhu už ale slavila góly jen Florida, která si celkově vytvořila střeleckou převahu 41:18. Nulu na kontě brankáře Jeremyho Swaymana vymazal v 35. minutě finský centr Anton Lundell, kterého našel na levém kruhu od zadního mantinelu Evan Rodrigues.

Vyloučení Hampuse Lindholma z úvodu třetí třetiny pak potrestal vyrovnávací trefou na 2:2 dorážkou z brankoviště Sam Bennett. Rozhodující akci duelu předvedl v 48. minutě Aleksander Barkov. Skvěle hrající kapitán Panthers se v obklíčení tří bránících hráčů domácích dokázal dostat až před bránu a potřetí poslal puk za Swaymana.

Kvůli zdravotním potížím brankářů Demka a DeSmitha spoléhá Vancouver v klíčové fázi sezony až na v pořadí třetího muže v masce klubové hierarchie. Právě Lotyš Arturs Šilovs byl však vyhlášen jednou z hvězd třetího zápasu série proti Edmontonu, jenž na domácím ledě padl těsně 3:4 a v sérii tak s Canucks průběžně ztrácí 1:2 na zápasy.

Šilovs ve svém rekordním zápase dosavadní kariéry v NHL zastavil vysoký počet 42 z 45 střel Oilers, kteří po využité přesilovce Mattiase Ekholma už z 6. minuty utkání následně v první třetině třikrát inkasovali. Rovněž za početní převahy srovnával Elias Lindholm a následně skóre otočil dvěma zásahy kanonýr Brock Boeser. Průběžné vedení Vancouver, v obraně s Filipem Hronkem (19:58, +/-: 0), již po zbytek duelu dokázal uhájit.

Ve druhém dějství totiž na snížení Leona Draisaitla odpověděl svou druhou trefou večera centr Lindholm, jenž tak napodobil spoluhráče Boesera. Z tlaku ze závěrečné třetiny, kdy na Šilovse šlo 22 puků, pak Edmonton vytěžil jen kontaktní trefu od obránce Evana Boucharda. Prosadil se při hře bez brankáře z 59. minuty, vyrovnat již ale domácí nestihli.

Výsledky:

NHL
Semifinále V. konference 13. 5. 2024 0:30
Boston Bruins Boston Bruins : Florida Panthers Florida Panthers 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)
Góly:
08:53 Pastrňák (DeBrusk, J. van Riemsdyk)
15:12 Carlo
Góly:
34:51 Lundell (Rodrigues, Ekblad)
43:41 Bennett (Lundell, Rodrigues)
47:31 Barkov (Okposo, Tarasenko)
Sestavy:
Swayman (Ullmark) – McAvoy, Lohrei, Carlo, H. Lindholm, Peeke, Forbort – Pastrňák, Geekie, DeBrusk – Frederic, Coyle, Heinen – Brazeau, Zacha, J. van Riemsdyk – Maroon, Beecher, Lauko.
Sestavy:
Bobrovskij (Stolarz) – Ekblad, Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Ekman-Larsson – Reinhart, Barkov, Tarasenko – M. Tkachuk, Bennett, Verhaeghe – Rodrigues, Lundell, Luostarinen – Okposo, Stenlund, Lorentz.

Rozhodčí: Francis Charron, Frederick L'Ecuyer – Ryan Daisy, Devin Berg

Stav série: 1:3

NHL
Semifinále Z. konference 13. 5. 2024 3:30
Edmonton Oilers Edmonton Oilers : Vancouver Canucks Vancouver Canucks 3:4 (1:3, 1:1, 1:0)
Góly:
05:37 Ekholm (E. Kane, Nurse)
23:36 Draisaitl (Nugent-Hopkins, Bouchard)
58:44 Bouchard (Ekholm, Draisaitl)
Góly:
08:45 E. Lindholm (Boeser, Q. Hughes)
13:18 Boeser (J. Miller, T. Myers)
18:34 Boeser (P. Suter)
37:35 E. Lindholm (J. Miller, Q. Hughes)
Sestavy:
S. Skinner (41.–59. Pickard) – Bouchard, Ekholm, Ceci, Nurse, Desharnais, Kulak – Hyman, McDavid (C), Draisaitl (A) – E. Kane, Nugent-Hopkins (A), Janmark – Perry, R. McLeod, Foegele – C. Brown, Ryan, Holloway.
Sestavy:
Šilovs (DeSmith) – Hronek, Q. Hughes (C), T. Myers, Soucy, Cole, Zadorov – Boeser, J. Miller (A), P. Suter – Michejev, E. Pettersson (A), L. Karlsson – Garland, E. Lindholm, Joshua – Lafferty, Blueger, Aman.

Rozhodčí: Rooney, Skilliter – Cherrey, Gibbons

Počet diváků: 18 347

Stav série: 1:2

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!