Pokud u pejska zpozorujete nechutenství a jiné zažívací potíže, raději navštivte veterináře - jedině ten vyloučí případnou nemoc.
13. 05. 2024

Nechutenství u psa vás nemusí vždy zneklidňovat. V jakých případech ale raději zpozornět?

Nechutenství u psa může chovatele vždy nějakým způsobem znervóznět. Každý zodpovědný a milující pejskař totiž chce, aby jeho mazlíček prospíval a těšil se dobrému zdraví. Posoudit celou situaci však musíte vždy z komplexního hlediska a nemalovat hned „čerty na zeď“. Řekněme si tedy, na co se zaměřit, abyste měli opět klid v duši a co udělat, aby pejsek zase začal normálně jíst.

Mnoho chovatelů psích mazlíčků se domnívá, že za nechutenstvím u psa musí být vždy nějaký zdravotní neduh. I to je samozřejmě zapotřebí zvážit, ještě předtím se ale zamyslete, jak vy osobně posuzujete apetit svého psa. Většina zdravých psů totiž sežere pouze 60 až 70 % doporučené krmné dávky – tudíž to nemusí předznamenávat žádné zdravotní komplikace.

Jaké jsou nejčastější příčiny nechutenství u psa

Pokud už svého psího mazlíka chováte nějaký ten čas, jistě velmi dobře znáte jeho stravovací návyky. Jakákoliv odchylka od nich by vás měla upozornit na nějaký problém. Mezi nejběžnější spouštěče nechutenství u psa tedy patří:

Čtěte také:

Jak poznám, že je pes nemocný? Poradíme, jak rozeznat zákeřné psí nemoci

  • Akutní nemoc: přidružují-li se k nechutenství u psa i jiné příznaky, jako například apatičnost, rychlé hubnutí, zvracení či průjem, může se jednat o závažnější onemocnění související s infekcí, zánětem, nádorem a podobně – v tomto případě neváhejte s návštěvou veterinárního lékaře.
  • Defekt v tlamě: nechutenství u psa se může náhle objevit i tehdy, když jej trápí zánět dásní, ulomený zub nebo absces kořene zubu. Tlamu pejska tedy zkontrolujte a pro jistotu také zajeďte k veterináři.
  • Reakce na očkování: někteří pejskové mohou též negativně reagovat na očkovací látky – pokud je nechutenství u psa jen krátkodobé a rychle odezní, netřeba se znepokojovat. Pokud by přetrvávalo, měli byste jet na veterinární prohlídku a konzultaci.
  • Cestování nebo pobyt v neznámém prostředí: pes je zvíře, které má rádo do jisté míry své stereotypy (nastavený denní harmonogram). Když ale pejska z tohoto vytrhnete vlivem cest po tuzemsku či do zahraničí, může odmítat jíst. Další kapitolou je pak stěhování, které je spojené se změnou prostředí – pes prožívá určitý stres, zvyká si a snaží se adaptovat na nové podmínky - dopřejte mu tedy čas a nevzdávejte se. 
  • Problémové nebo vybíravé chování: i pejskové občas bývají velmi mlsní, tvrdohlaví a vzdorovití. Krmivo tedy mohou odmítat i proto, že čekají něco „lepšího“ v podobě pamlsku. Tuto příčinu nechutenství u psa nepředpokládejte hned a vždy předtím posuďte zodpovědně všechny předešlé možnosti.

Nechutenství u psa způsobené nemocí aneb Veterinářem nastavená dieta

Navštívili jste s pejskem veterináře a ten u něj zjistil zdravotní obtíže? Pak dostanete nejspíš doporučení na konkrétní dietu a možná i nějaké léky, které je potřeba mazlíčkovi pravidelně aplikovat. Všechna tato veterinární doporučení je nutné správně dodržovat – jedině tak se zbavíte nechutenství u psa a zajistíte opětovně jeho fyzický i psychický komfort.

Byli jste u veterináře, který shledal pejska zcela zdravým? Pak se v pobízení k jídlu nevzdávejte. Zkuste změnit "rituály" krmení.

Nechutenství u psa vlivem vybíravosti či nekomfortnosti prostředí: Jak mazlíčka podpořit v jídle?

Pakliže jste absolvovali veterinární prohlídku a lékař shledal vašeho pejska zcela zdravým, je potřeba se zaměřit na samotné problémové chování spojené s odmítáním stravy. Zbavit se nechutenství u psa a podpořit jej v jídle můžete následujícími způsoby:

  • Omezte u pejska podávání pamlsků.
  • Krmte mazlíčka pravidelně – tedy jednou nebo dvakrát denně vždy ve stejný nebo podobný čas (u dospělých zvířat). Štěňata lze krmit i víckrát za den dle doporučení veterináře.
  • Zmapujte místo, kde váš pes dostává krmivo a také zhodnoťte styl krmení. Např. posuďte, zda pes nemívá misku s krmivem příliš vysoko, nebo jestli mu nevadí stravování s ostatními mazlíky v domácnosti (pokud není jediný).
  • Zaměřte se na jiný druh krmiva s kvalitními surovinami. Někdy se může stát, že nechutenství u psa způsobí nevhodná značka krmiva (velmi často granulí) – složením nemusí mazlíčkovi zcela vyhovovat. Ohledně frekvence změny krmiva se poraďte se svým veterinářem – častá změna totiž nemusí být vhodná a přechod na novou značku krmiva musí být pozvolný.
  • Zkuste stávající krmivo zatraktivnit teplým vývarem či masovým salámem. Jestli váš pejsek pojídá pravidelně pouze granule a převážně mu vyhovují, můžete mu je ovonět jinými přísadami. Pozor však na případné alergeny v těchto „dobrotách“.
  • Před krmením se s pejskem řádně projděte a pohrajte si třeba na poli s míčkem – zvýšená fyzická aktivita rozpohybuje jeho metabolismus a mazlíček také snáze vyhladoví.
  • Minimalizujte stresové faktory při krmení. Pes by měl mít při jídle naprostý klid, tedy nemělo by ho nic rozptylovat.
  • Zkuste měkké krmivo aplikovat do interaktivních psích hraček. Pokud například používáte ke krmení psí salámy nebo konzervy, lze je rozetřít na lízací podložku.

Ať už zvolíte jakoukoliv cestu k eliminaci nechutenství u psa (pokud se nejedná o nemoc vyžadující lékařský dohled a dietní opatření), vždy uděláte lví práci. Jako zodpovědný chovatel a milující pejskař se určitě nikdy nevzdávejte, z krmení udělejte radostnou událost a pobízejte pejska k tomu, aby se najedl. Nikdo ho však nenuťte násilím a nezvyšujte na něj hlas, když zrovna krmivo odmítá. To by v něm totiž stres z jídla ještě umocnilo.

Autor článku: Iveta Reinisch

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Pes na zahradě nebo „gaučák“? Každý mazlíček potřebuje něco jiného. Poznejte známky toho, že se mu venku nelíbí a zakročte včas

Pro hodně lidí žijících na vesnici je pes na zahradě jakousi samozřejmostí, neboť jej neberou pouze jako člena rodiny a mazlíčka, ale také jako statného hlídače. Musí mít však dobré zázemí v nepřízni počasí a také možnost přejít do domu, když to extrémní teploty vyžadují. Stále více však převažuje…

jít na článek

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

MVDr. Jiří Pikula: veterinární klinika ANIMAL, Kuřim

Veterinární klinika ANIMAL v Kuřimi…

Veterinární ordinace Křižínkov poskytuje péči pro domácí i hospodářská zvířata

Veterinární ordinace Vetmedical s.r.o.: péče o zdraví vašich zvířecích miláčků

Domácí mazlíčci jsou pro…

Veterina Barrandov – MVDr. Jan Vácha

Veterin…