Legendární trenér české fotbalové reprezentace zvažuje po ostré kritice rezignaci. A viní z toho Šmicera

Kouč se sedmi zápasy na lavičce českého fotbalového nároďáku zvažuje svůj konec. Vadí mu tvrdá kritika, kterou si vyslechl po obvinění z rasismu.

i Zdroj fotografie: FC Liverpool
                   

Kouč fotbalistů pražské Dukly Petr Rada se v 17. kole druhé ligy proti Zbrojovce dopustil rasistických slov na adresu brněnského trenéra Tomáše Polácha. Za výrok „zoufalče cikánskej“ dostal rekordní osmiměsíční distanc, který mu byl odvolací komisí zkrácen na tři měsíce. Navíc zaplatí pokutu 80 tisíc korun.

Rada: Je smutné, že mě soudí on

Po postupu Dukly, kterou dovedl zpět do první ligy, se o této kauze Rada znovu rozpovídal. A naznačil také svou rezignaci. „Neumím říct, jaká bude moje budoucnost. Musím si sednout s majitelem. Převládá u mě trochu zklamanost. Z toho, co se kolem mě poslední dobu děje,“ řekl Rada pro Sport. „Dodnes nemůžu skousnout, co ze mě někteří udělali. Kdo mě zná, ví, že to, co se stalo, nebylo myšleno rasisticky,“ uvedl pětašedesátiletý trenér, který se proslavil i tiskovou konferencí na Letné.

„Kdyby mě odsoudili Láďa Škorpil, Dušan Uhrin nebo Karel Brücker, tak bych se nad tím zamyslel. Ale aby mě soudili mladí a nazývali mě rasistou. Jsem impulzivní povaha. Ale neřeším, jestli je někdo tmavé pleti nebo je jinak orientovaný. Mrzí mě, že mě odsoudil například Vláďa Šmicer. Vážím si ho, co dokázal. Ale je mladší. Je smutný, že mě soudí tato osobnost českého fotbalu. Zkrátka je ze mě psanec v českém fotbale. Tohle jsem si nezasloužil,“ vyjádřil se Rada, který fotbalovou reprezentaci vedl na přelomu let 2008 a 2009.

Pro něj to není urážka

A co tedy slavný slávista Vladimír Šmicer, záložník s osmdesáti reprezentačními starty, který vyhrál s Liverpoolem Ligu mistrů, řekl? „Pokud to posoudili jako rasismus, vůbec se nedivím, že trest je přísný. Problém vidím v tom, že u Petra Rady není na slově cikán nic rasistického. Vyrůstal v době, která to takhle měla. Pro něj to není urážka, natož pak rasistická. Petr neodhadl, že se doba změnila,“ sdělil pro iSport padesátiletý Šmicer, o jehož spoluhráči z Liverpoolu jsme na SportechŽivě také psali.

Šéf Slavie Tvrdík o zrádci Kuchtovi: Člověk bez vychování. Sváry před derby se Spartou ožívají

Rada jeho slova, stejně jako výroky dalších fotbalových osobností, nepřijal. „Láme se ve mně, jestli má cenu nastavovat dál krk. Chybí mi vzhledem k mému věku trochu respekt. Opakuji, že nejsem rasista. Mám cikána v rodině. Je pracovitý, dělá pro romskou komunitu. Proč bych se měl na trenérovi Brna vozit a skrývat se, že jsem něco udělal? Když chytnu doma zloděje, nedostane rozhodně osm měsíců. Dodneška ten trest nechápu,“ dodal legendární trenér Sparty, Slavie, Plzně či Jablonce.

Někdejší hráč československého výběru se bude muset na disciplinární komisi dostavit brzo znovu. Porušil totiž pravidla o zákazu koučování. „Proti Olomouci jsem seděl za střídačkami, no a už jdu opět na disciplinárku. Křičel jsem nějaké pokyny jako „záda“. Nebyly to žádné taktické pokyny, ale byl jsem kvůli tomu předvolaný,“ doplnil pro Sport Rada. Objeví se ještě na podzim v první lize?

Zaslouží si kouč Rada trest? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Matěj Pokorný

Zobrazit další články