Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nádobí do kuchyně / foto: Shutterstock

Jak zajistit, aby vám nádobí vydrželo déle? Přidávejte sůl a využijte účinku octa

Bez nádobí se neobejde žádná domácnost. Jak o něj správně pečovat a prodloužit jeho životnost? Přinášíme osvědčené tipy aneb jak na to.

Nádobí je podstatnou součástí každé domácnosti. Je v zájmu každého z nás, aby nám vydrželo co nejdéle. Je třeba se o něj správně starat a vyvarovat se mnohdy nechtěných chyb.

Základem je správné čištění

I když je mnoho talířů označeno jako vhodné pro mytí v myčce, je lepší je mýt ručně. Ruční mytí porcelánového nádobí je šetrnější variantou a rovněž eliminuje jeho mechanické poškození. Po umytí je třeba talíře osušit. K mytí talířů nepoužívejte drsné houbičky a čisticí prostředky, které obsahují chemikálie. To by mohlo také způsobit poškrábání porcelánu. Vhodnou volbou je měkká houbička a jemný mycí prostředek.

Myčka, nebo ruční mytí?
Myčka, nebo ruční mytí? – Zdroj: Shutterstock.com

Kvalitu ovlivňuje i technika skladování

Pro talíře platí, že je třeba zvolit pro skladování místo, kde nebudou vystaveny nárazům, vibracím či kmitání. Mělo by se jednat o prostor, kde nehrozí vlhkost, která může způsobit plíseň na deskách. Moderní nábytek bývá vybaven ergonomickými systémy, které usnadňují uspořádání interiéru i umístění nádobí. Ať už to jsou organizéry vyrobené pro konkrétní rozměr zásuvky, ale také například bambusové či volně stojící plastové regály. Je třeba zajistit i vhodné materiály. Pro skladování talířů se doporučuje používat speciální ochranné materiály, jako jsou například protiskluzové podložky či vlnitá lepenka.

Pozor na teplotu

Porcelán je citlivý na výkyvy teplot, proto je třeba se vyvarovat přenášení horkých talířů z trouby či mikrovlnky na studenou desku, nebo dokonce do lednice. Talíře je nutné nechat vychladnout.

Ať je nádobí vaší vizitkou
Ať je nádobí vaší vizitkou – Zdroj: Shutterstock.com

Užitečné rady aneb prodloužení životnosti nádobí

Při vaření solte až do vařící vody. Solení do studené může způsobit vysokou koncentraci kuchyňské soli u dna nádobí, což vede ke vzniku nevzhledných světlých skvrn. Pokud se objeví uvnitř nádobí bílé usazeniny nebo duhové zabarvení, zbavíte se ho pomocí octa, jakožto několika kapkami citronu. V případě používání myčky je třeba dbát, aby se nádobí nedotýkalo kovových kuchyňských potřeb. Jinak hrozí rezavé či světlé skvrny, tzv. kontaktní koroze.

 

Zdroj:

https://europ24.cz/tipy-jak-pecovat-o-nadobi-a-prodlouzit-jeho-zivotnost

https://www.prozeny.cz/clanek/bydleni-investice-do-kvalitnich-hrncu-se-vyplati-94244

Jak zajistit, aby vám nádobí vydrželo déle? Přidávejte sůl a využijte účinku octa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!