Zeman: Fiala řekl, že podepíše abolici pro Mynáře, ale nedodržel slovo

foto Ilustrační foto - Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal 16. května 2022 na zámku v Lánech na pravidelné schůzce s prezidentem republiky Milošem Zemanem (vlevo).

Praha - Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že nemá problém podepsat abolici pro vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře, pak ale nedodržel slovo, uvedl bývalý prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Blesk. Odmítl ale, že by se v jednání mezi ním a Fialou tato věc spojovala s otázkou schválení Fialovy vlády. Zeman v minulosti nejdříve popíral, že pro Mynáře o abolici, která může zastavit trestní stíhání, usiloval. Loni v dubnu pak řekl, že před koncem ve funkci vládu dvakrát o abolici žádal. Fiala nevidí důvod komentovat údajné vzpomínky, s nimiž jejich autoři přicházejí z neznámých důvodů až s odstupem několika let, sdělila ČTK mluvčí kabinetu Lucie Ješátková.

Prezident má právo udělovat milosti, amnestie a abolice. Pro amnestii a abolici potřebuje spolupodpis předsedy vlády či premiérem pověřeného člena kabinetu. "Když jsem jednal s Petrem Fialou, zeptal jsem se ho, zda je ochoten podepsat tuto abolici, a já ho budu citovat doslova, řekl: To mi nedělá problém," řekl Zeman Blesku. "Jednání o abolici byla dvě a nikdy to ani jedna, ani druhá strana nespojovala s otázkou schválení vlády. Když ale budu objektivní, jistě tento Fialův příslib zpříjemnil atmosféru dalšího jednání," doplnil bývalý prezident.

Ješátková ČTK napsala, že premiér nevidí důvod komentovat údajné vzpomínky, s nimiž jejich autoři z neznámých důvodů přicházejí až s odstupem několika let, a navíc v předvolební kampani. "Rozhodují pouze fakta, a ta jsou v této věci jednoznačná," dodala. Fiala před odletem na návštěvu Itálie doplnil, že přemýšlí, proč Zeman se svým vyjádřením přišel právě teď. "Jestli je to tím, že se blíží volby, začaly se mu vybavovat nějaké vzpomínky, nebo aby se nějaká kniha lépe prodávala," dodal.

Zeman podle Fialy mluvil o abolici opakovaně, dvakrát to mělo formalizovanou podobu. "O tom jsem uvědomil vládu. Rozhodnutí znáte, nikdy jsem žádnou abolici neodsouhlasil," uvedl. Zeman podle Fialy vyjadřoval obavu z toho, že hrozí politické zneužití Mynářova případu pro pomstu prezidentovi. "To jsem řekl, že nic takového bych nepřipustil, ale nic takového ani nepředpokládám," řekl Fiala.

Zeman po posledních sněmovních volbách pověřil Fialu v listopadu 2021 sestavení nové vlády. Poté, co Fiala navrhl kandidáty na ministry, Zeman uvedl, že má výhrady ke kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) a hodlá ho vetovat. Fiala jako už jmenovaný premiér odmítl kandidáty měnit a také strany vládní koalice na Lipavském trvaly a mluvily o nutnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta. Zeman nakonec jmenoval celou vládu podle Fialova návrhu, tedy i s Lipavským.

Zeman v Blesku znovu spojoval Mynářovo trestní stíhání s tím, že Mynář byl Zemanovým kancléřem. "Je obžalován především proto, že byl mým kancléřem," řekl bývalý prezident. Obžalobu z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie podal státní zástupce na Mynáře letos v dubnu. V případu jde o dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Mynář, který je v tomto případu obviněný od roku 2021, vinu opakovaně popřel, obhájit se chce před soudem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď