Doba čtení:1 m, 2 s
Neštěstí se stalo ve městě Soma, které se nachází asi 480 kilometrů jižně od Istanbulu. Foto: wikipedia.org Mustafa Karaman

Exploze v uhelném dole v západotureckém městě Soma, která si 13. května 2014 vyžádala 301 obětí, je nejhorším neštěstím v historii tureckého hornictví a jedním z nejhorších v novodobých dějinách. Výbuch a následný požár v uhelném dole způsobily, že se většina z obětí udusila. V době výbuchu bylo v dole téměř 800 lidí, 486 z nich se podařilo zachránit.

Neštěstí ve městě, které se nachází asi 480 kilometrů jižně od Istanbulu, vyvolalo hromadné protesty obyvatel. Tehdejší premiér, nynější prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho vláda, se stali terčem kritiky mimo jiné i kvůli Erdoganově výroku, že neštěstí je součástí osudu hornického povolání. Vláda tvrdila, že bezpečnostní pravidla jsou dostatečná a provozovatel dolu, společnost Soma Holding popřela jakoukoli nedbalost.

Rusko prodává ukrajinské uhlí do Turecka

Vyšetřovací zpráva později uvedla, že v dole chyběla evakuační komora, horníci neměli k dispozici ani funkční plynové masky. Kromě toho kvůli nedostatečné údržbě pořádně nefungovaly senzory signalizující přítomnost nebezpečných plynů. V roce 2018 turecký soud uložil tresty vězení v délce až 22 let pětici manažerů a vedoucích pracovníků dolu.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa