Doba čtení:2 m, 18 s
Očekávání analytiků jsou mezi 10,4 miliardy korun a 12,1 miliardy korun. Foto: pixabay.com

Energetická skupina ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila svůj provozní zisk před odpisy (EBITDA), a to zejména kvůli tomu, že se už neuplatňuje odvod z nadměrných příjmů při výrobě elektřiny. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Rozcházejí se v názoru na výsledek čistého zisku, jejich očekávání je mezi 10,4 miliardy korun a 12,1 miliardy korun.

Loni za první kvartál zaznamenal ČEZ čistý zisk 10,8 miliardy korun. Výsledky hospodaření za letošní první čtvrtletí zveřejní energetická skupina v úterý.

Analytik J&T Banky Milan Lávička očekává EBITDA 38,5 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 19 procent. „Za meziročním růstem je především absence odvodů z nadměrných tržeb, které ČEZ účtoval v prvním čtvrtletí minulého roku. Tento pozitivní efekt je pak částečně tlumen inflačním růstem provozních a personálních nákladů,“ uvedl. Analytik Komerční banky Bohumil Trampota předpokládá EBITDA 38,4 miliardy korun.

Loňský provozní zisk výrazně ovlivnil odvod z nadměrných příjmů, který vláda uvalila na energetické společnosti. Kabinet odvod zavedl jako jedno z opatření k pokrytí mimořádných nákladů státu s dopady energetické krize. Účinnost odvodu skončila na konci loňského roku.

Nadále je v platnosti daň z neočekávaných zisků (windfall tax), která se vztahuje na energetické, petrochemické a těžební společnosti a na velké banky a ovlivňuje i hospodářské výsledky ČEZ. „Čistý zisk bude opět ovlivněn speciální daní z neočekávaných zisků, která platí pro roky 2023 až 2025. Spolu s růstem standardní korporátní daně z 19 procent na 21 procent by podle našich očekávání mohla být efektivní daňová sazba kolem 55 procent. Čistý zisk odhadujeme ve výši 12,1 miliardy korun,“ uvedl Trampota.

Jak to, že nepadla německá vláda?

Lávička předpokládá výraznější dopad windfall tax a letošního zvýšení daně z příjmu právnických osob na výsledek hospodaření. Podle něj efektivní daňová sazba dosáhne 62 procent, což bude znamenat čistý zisk 10,4 miliardy korun.

ČEZ by podle analytiků mohl spolu s výsledky představit také návrh dividendy z loňského zisku, jako to udělal v předchozím roce. Dividendová politika společnosti předpokládá vyplacení 60 až 80 procent loňského zisku. „Očekáváme, že návrh dividendy představenstva bude na horním okraji oficiální dividendové politiky, tedy na úrovni 52 korun na akcii,“ uvedl Lávička. Analytici shodně předpokládají, že stát následně udělá protinávrh a bude chtít stejně jako loni vyplatit celý zisk, což by znamenalo dividendu 65 korun na akcii.

Čistý zisk ČEZ loni meziročně klesl o 63 procent na 29,6 miliardy korun. I přesto ale ČEZ loni s výjimkou rekordního roku 2022 vydělal nejvíce za posledních deset let.

ČEZ patří k největším energetickým firmám v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa