Daň z nemovitosti 2024

Jaká je daň z nemovitosti 2024?

Do 31. května 2024 je nutné zaplatit daň z nemovitosti. Co vše je dobré vědět, jaké změny nastaly a na co si dát pozor?

Daňové přiznání

Přišli jste během roku 2023 k nemovitosti? Ať už jste ji zdědili, koupili či ji nějakým způsobem výrazně upravili, vztahuje se na vás povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Nepozdější termín pro jeho odevzdání bylo stanoveno na 31. leden 2024.

Co vše se v souvislosti s daní z nemovitosti změnilo?

K žádným změnám u vás v souvislosti s nemovitostmi během loňského roku nedošlo? I tak byste měli vědět o několika změnách, které se týkají všech majitelů nemovitostí.

Výrazné zvýšení daně z nemovitosti

Tou nejvýraznější z nich je zvýšení daně z nemovitosti. K tomu došlo v důsledku přijetí konsolidačního balíčku. Výpočet daně z nemovitosti se odvíjí od celkové rozlohy, typu nemovitosti i lokalitě, ve které se nachází. Výsledkem je tak průměrné zvýšení daně z nemovitosti o 80 %. Nejedná se tedy o nijak zanedbatelné částky.

Osvobození od daně

Dobrou zprávu ale máme pro ty z vás, kteří vlastní obytné domy a zároveň jsou držiteli průkazu ZTP/P. V takovém případě je totiž nemovitost od daně osvobozena.

Daň z nabytých nemovitostí

Další dobrou zprávou je, že i nadále zůstává zrušena daň z nabytí nemovitostí. K jejímu zrušení došlo v roce 2020 a díky tomu se ulevilo všem, kteří si koupili či zdědili nemovitost.

Inflační koeficient

Za zmínku stojí také inflační koeficient. Ten se dotkne všech, kromě majitelů zemědělské půdy. Zatímco u zemědělské půdy zůstává koeficient roven jedné, u dalších typů nemovitostí se bude každý rok zvyšovat o inflaci. Letos byl inflační koeficient stanoven na 1,0. Kam se vyšplhá v příštích letech, zůstává otázkou.

Kdy daň z nemovitosti nemusíte řešit?

Bydlíte v bytě, jenž si pronajímáte? V takovém případě můžete být v klidu, protože starosti s placením daně z nemovitosti se vás netýkají. O vše se postará majitel nemovitosti. Vy tak nemusíte odvádět částku finančnímu úřadu, ale částka zohledňující tuto daň je zohledněna ve vašem měsíčním nájmu.

Kolik letos zaplatíte na dani?

Částku, kterou letos musíte na dani z nemovitosti zaplatit, vyčtete z jednoho z následujících způsobů:

  • ze složenky, která vám bude zaslána na vaši trvalou adresu
  • z e-mailu
  • z datové schránky
  • ze SIPA
  • z portálu mojedane.cz

Datum pro zaplacení daně z nemovitosti

Nezapomeňte na to, že daň z nemovitosti musíte zaplatit nejdéle do 31. května 2024. Výjimku tvoří případy, kdy částka přesáhne hranici 5 000 korun. V takovém případě je možné si platbu rozdělit do dvou. První část musíte zaplatit do 31. května 2024, tu druhou do 30. listopadu 2024.

Kam míří peníze z daní?

Zajímá vás, k čemu se peníze vybrané na daních z nemovitosti využívají? Přestože je vybírá finanční úřad, následně jsou distribuovány jednotlivým městům a obcím, ve kterých se jednotlivé nemovitosti nacházejí. Peníze se tak stávají součástí místních rozpočtů. Zaplacením daně z nemovitosti tak můžete přispět k vylepšení vzhledu svého města či obce.

Pokud se na vás vztahuje povinnost placení daně z nemovitosti a doposud jste neobdrželi složenku, zkontrolujte si e-mail a datovou schránku. Datum zaplacení daně z nemovitosti se totiž kvapem blíží. Pokud částku neuhradíte do konce května, riskujete pokutu. Chcete-li mít přehled o všech čtyřiceti novinkách, které s sebou konsolidační balíček přinesl, podívejte na oficiální stránky finanční správy, kde najdete všechny změny najdete přehledně vypsané.

Zdroj textu: www.financnisprava.cz, neotax.eu

Zdroj foto: www.freepik.com

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *