Do Česka putuje nebezpečný hmyz, jehož kousnutí způsobuje zdravotní komplikace

Fotografie: Mariegriffiths / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Globální oteplování podle odborníků ovlivňuje počasí natolik, že do Evropy začíná mířit velké množství nebezpečného hmyzu.  

Postupem let a vlivem globálního oteplování se do Evropy začíná dostávat nespočet nebezpečného hmyzu z tropických oblastí. Ten představuje pro lidské zdraví riziko především z hlediska vážných chorob, jako je například malárie nebo horečka dengue. A bohužel, jak uvádí server TN, na mapě evropského úřadu už se objevila jako vhodný domov pro tento hmyz i velká část České republiky. Odborníci nyní varují společnost.

Evropa je v ohrožení před vlnou komárů

Pozor byste si měli dávat především před komárem tygrovaným, který se obvykle nachází v tropech a pro člověka představuje velké nebezpečí. Do Evropy se sice nemohl nějakou dobu dostat, ovšem vlivem současného oteplování čím dál častěji dochází k jeho odhalení právě na našem území. Situace se má podle odborníků dokonce v následujících desetiletích zhoršovat a budoucí občany tak pravděpodobně čeká velké nebezpečí.

V současné době se komár tygrovaný vyskytuje především na jižní Moravě, jak zmiňuje časopis Živa, ale objevuje se i v Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji, riziko střetnutí hrozí i ve Středočeském kraji a na Vysočině. Pokud tedy můžete raději si začněte během teplých dnů dávat pozor a používejte vhodné prostředky na odpouzení těchto nebezpečných tvorů. S tím vám mimo jiné dokáže pomoci například i správná strava. Co jíst, aby na vás nešli komáři, jsme na Zdravém Stravování již dříve uváděli.

Tato hmyzí kousnutí vyžadují okamžitou návštěvu lékaře. Příznaky slouží jako poslední varování

komár detail
Fotografie: Pixabay

V letošním roce se bude se vší pravděpodobností dařit i běžným komárům, na které jsme v Česku zvyklí. Ti mají velmi rádi teplé počasí a většina z nich se líhne již během prvních jarních měsíců. Zvyšování průměrných teplot pak vede i k dřívějšímu zahájení komáří sezóny, uvádí web ČHMÚ. Nejčastěji se s nimi přitom můžete setkat během noci, zejména pokud svítíte na terase nebo máte otevřená okna v domě.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]