Zdraví mozku zařídí vhodný jídelníček. Mezi účinné spojence patří i ořechy a semínka

Fotografie: Depositphotos

Pokud si chcete udržet zdravý mozek, zaměřte se na tyto důležité zásady. Velmi brzy si na sobě všimnete pozitivních změn.

Stav vašeho mozku má vliv na celé tělo, a proto je důležité o něj pečovat jako o každý další orgán. Nejenže totiž řídí důležité funkce organismu, ale má také samozřejmě vliv na vaši celkovou psychiku a to, jak přemýšlíte. Dle doktorky Kimberly Holland ovšem řada lidí zapomíná, že jejich každodenní návyky mohou jeho stav výrazně poškodit, a to zejména co se týče kouření, konzumace nezdravých potravin a dalších nebezpečných faktorů.

Mozek potřebuje dostatek kvalitních živin

Pokud tedy nebudete udržovat svůj mozek v dobrém stavu, může to přispět k vyššímu riziku Alzheimerovy choroby nebo různých forem demence, které mají vážný vliv na celkové lidské zdraví. Abyste se před nimi ochránili, začněte nejprve u svého jídelníčku. Mozku nejvíce prospívají potraviny, jako je olivový olej, kvalitní losos, ořechy, semínka a další produkty obsahující bohaté množství omega-3 mastných kyselin, radí dietoložka Adrienne Seitz.

Vysoká hladina cukru v krvi se přiznává pomocí typických příznaků. Patří mezi ně i únava a boláky

Zároveň je dobré omezit kouření, nebo se mu ještě lépe kompletně vyhýbat, doporučuje lékařka Nancy Hammond. To totiž stejně jako alkohol a další návykové látky ovlivňuje funkci mozku a může způsobit jeho progresivní zhoršování. Rovněž pak jeho zhoršená funkce může mít vážný dopad i na zdraví srdce, které v důsledku oslabuje. Na Zdravém Stravování jsme také již dříve psali o typických příznacích srdečního infarktu a jak se mu vyhnout.

ovoce borůvky
Fotografie: Freepik

Nezapomínejte také na lesní ovoce

Rozhodně se také snažte vyhýbat konzumaci zpracovaných potravin a dalších nebezpečných produktů, které obsahují řadu chemických sloučenin a stejně tak i nadměrné množství cukru. Nahradit je můžete dle webu Healthline například ovocem a zeleninou, neboť právě ty dodají mozku potřebné vitamíny a minerály, včetně draslíku, které jsou pro něj nezbytné. Velmi dobře pak prospívají mozku i borůvky, jahody a další lesní ovoce. Ty taktéž stačí zařadit od svého jídelníčku a brzy se budete cítit naprosto skvěle.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]