Perfektní jarní příloha: Pečený chřest a mladá karotka s dresinkem z citronu, medu a tymiánu

Moje hodnocení
1x

Mladá jarní zelenina je plná chuti a také vitamínů. Křehký chřest a svěží karotka získají pečením další hloubku chuti a budou skvělé jako příloha třeba k rybě nebo pečenému kuřeti. Můžete je ale podávat i jako hlavní jídlo společně se zdrojem bílkovin. Hodí se například burrata nebo zastřené vejce, či opečené uzené tofu.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Karotky smíchejte s olivovým olejem, ochuťte je mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem a rozložte je na plech. Pečte 20 minut.
  2. Dohromady smíchejte med, citronovou šťávu, česnek a tymián.
  3. Chřest přidejte k mrkvím. Pokapejte dresinkem a dobře směs zamíchejte, aby se dresink dostal všude. Pečte dalších 10 minut, nebo dokud nebude zelenina nazlátlá a měkká. Podávejte horké nebo o pokojové teplotě.
PRIMA TIP: Když smícháte karotky žluté, oranžové a fialové, rozhodně to bude lahodit i oku. Pokud chcete jídlo veganské, použijte místo medu javorový sirup.

Fialově zbarvená mrkev sice vypadá exoticky, ale ve skutečnosti se v kuchyních používala dříve než ta oranžová. Fialové mrkve barvu získávají z antokyanů, na rozdíl od betakarotenových pigmentů, které obsahují ty oranžové. Oba druhy pigmentů fungují i jako silné antioxidanty. Všechny druhy mrkve jsou navíc bohaté na vlákninu, mají málo kalorií a jsou přirozeně sladké.

Vyzkoušejte také grilované mrkvičky podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty