Nechutné rybenky konečně dostanete z domu pryč. Pořádně je nakrmte touto směsí

Rybenky na náš častou vykouknou z vany nebo umyvadla, líbí se jim v koupelně a na záchodě, ale i na půdě nebo ve sklepě. Milují teplé, tmavé a vlhké prostředí. Aktivní jsou spíše v noci, nemají rády přímé světlo.

Čím se rybenky živí?

Rybenkám chutná škrob, proteiny a uhlohydráty. Pošmáknou si na knihách, tapetách, látkách (len, hedvábí, bavlna, některé syntetické materiály) a papíru. Nepohrdnou ani kobercem nebo čalouněním. V kuchyni si dají mouku, cukr nebo drobky se sušenek a cereálií.

Jsou rybenky škodlivé?

Naštěstí neštípou ani nekoušou, ale ničí věci, zanechávají všude žluté skvrny a přenášejí nemoci. Způsobují také dýchací potíže alergickým dětem.

Jak rybenky zlikvidovat?

Nastražte na ně past. Zavařovací sklenici zvenku oblepte oboustrannou lepicí páskou a dovnitř vložte něco, co rybenkám chutná – těstoviny, mouku nebo cukr. Postavte do spíše. Díky pásce se rybenky dostanou dovnitř, ale ven se kvůli kluzké straně sklenice už nedostanou.

Pokud je potřebujete chytit na chodbě, záchodě nebo v koupelně, rozložte na místo s vysokým výskytem rybenek novinový papír a na ten nasypte slupky od brambor, nechte přes noc. Ráno zjistíte, že jsou slupky plné rybenek, veškerý obsah zabalte do novin a vyhoďte nebo spalte.

Z profesionálních pastí existují lepové pasti na rybenky a zabírá také rozsypat na místě jejich výskytu křemelinu. Když ji budou chtít rybenky přelézt, zabijí se. A vy je druhý den jen vyluxujete.

Prevence

Větrejte, pouštějte a odvlhčujte vzduch. Pravidelně čistěte odpady. Zkontrolujte dům nebo byt a zatmelte praskliny ve spárovací hmotě, tam rybenky kladou vajíčka, až 20 denně.

Ve spíži udržujte pořádek, potraviny skladujte v uzavíratelných boxech. Podlahu pravidelně vysávejte. Čas od času můžete nebezpečná místa vystříkat. A také zkuste provonět dům. Rybenky totiž odpuzují esenciální oleje. Nejvíce cedrový, dále citrusy, eukalyptus, máta a levandule.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments