Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Na trhu jich je nepřeberné množství a řadu z nich jsme již i testovali. Nyní se do naší redakce dostaly Redmi Buds 5 Pro od společnosti Xiaomi. Jsou to zároveň první sluchátka od Xiaomi, které testujeme, a proto se velice těším, jak dopadnou. Zda zde bude nějaký větší rozdíl mezi Xiaomi a jinými značkami ze stejné cenové kategorie.

Již na první pohled vypadají poměrně zajímavě a i podle technických parametrů lze soudit, že tato sluchátka mají co nabídnout. Řeč je například o výdrži 35 h, nízké váze nebo dobrému tlumení okolního hluku. Vzhledově mi připadají podobné konkurenčním produktům, protože většina dnešních bezdrátových špuntových sluchátek je uložena v krabičce ve tvaru oblázku. Rozdíl akorát je v tom, jak moc jsou zaoblené hrany.

Design

Nabíjecí pouzdro je ve tvaru oblého oblázku, jak již bylo řečeno výše. Náš model je vyvedený v černé barvě s matným povrchem, který je příjemný na dotek a odolný vůči otiskům prstů. Přední strana je zdobena značkou Redmi a LED indikátorem. Pouzdro je kompaktní a lehké, ideální pro nošení v kapse. Sluchátka samotná mají plastový povrch s matným vzhledem, který je odolný proti vodě a prachu. Sluchátka v uších sedí poměrně dobře a rozhodně nemám pocit, že by mě jakkoliv tlačila nebo byla nepříjemná. Někdy se může stát, že sluchátka třeba netěsní nebo naopak tlačí, ale to není tento případ.

Konektivita, párování a ovládání

Párování pomocí Bluetooth 5.3 je rychlé a snadné. Sluchátka se zapnou při vyjmutí z pouzdra a vypnou při umístění zpět. Ovládání je intuitivní a lze ho dále přizpůsobit pomocí aplikace Xiaomi Earbuds pro Android a iOS. Dotyková plocha sluchátek pro ovládání gesty se nachází v horní části sluchátek.

Kvalita zvuku

Vedle výdrže je kvalita zvuku asi nejdůležitějším parametrem. Musím přiznat, že u některých sluchátek mohou být rozdíly až dramatické. Jedny sluchátka nabídnou tupý a plechový zvuk, ale jiná vás naprosto vtáhnou do děje. Proto je skutečně nezbytné věnovat této kapitole malou pozornost.

O zvuk se zde stará 11 mm dynamický měnič, který poskytuje dobré výsledky ve vysokých i středních frekvencích. Co se týče basové linie, ta mi přijde průměrná, ale v nastavení sluchátek v přidružené aplikaci si můžete hravě upravit své preference. Je pravdou, že ne každý má rád silné basy.

Potlačení hluku a mikrofon

Funkce potlačení hluku (ANC) je dnes prakticky samozřejmostí. Její individuální nastavení u různých výrobců a modelů se liší. Některá sluchátka odstíní veškerý hluk a jiná zase dokážou propustit pouze hluk jedoucího automobilu z důvodu bezpečnosti. Za sebe si myslím, že je užitečné a bezpečné, když trochu hluku propustí.

V případě tohoto modelu mi přijde, že je odhlučnění nastaveno zdravě a ideálně. Ve sluchátkách je také integrovaný mikrofon, který dokáže zprostředkovat telefonní hovor v solidní kvalitě. Špuntová sluchátka využívám nejčastěji k dlouhým hovorům a video hovorům.

Výdrž

Výdrž baterie je u tohoto modelu nadprůměrná, protože samotná sluchátka vydží 10 h a v nabíjecím pouzdře je dalších 25 h. Dohromady tak získáte neuvěřitelných 35 hodin. Při běžném poslechu cestou do práce a z práce a vyřízení několika hovorů mi vydržely sluchátka dva týdny.

Závěr

Redmi Buds 5 Pro od společnosti Xiaomi přinášejí zajímavou alternativu v segmentu bezdrátových špuntových sluchátek. S jejich uvedením na trh Xiaomi reaguje na trend mobilních telefonů bez audio konektoru Jack 3,5 mm a nabízí uživatelům kvalitní bezdrátovou alternativu.

Design těchto sluchátek je moderní a ergonomický, s kompaktním a lehkým nabíjecím pouzdrem, které je ideální pro nošení v kapse. Sluchátka samotná nabízejí pohodlné nošení a odolné provedení proti vodě a prachu.

Párování pomocí Bluetooth 5.3 je snadné a intuitivní, a díky možnosti ovládání přizpůsobitelnému pomocí aplikace Xiaomi Earbuds lze jednoduše nastavit preference uživatele.

Jedním z klíčových prvků je samozřejmě kvalita zvuku, která díky 11mm dynamickému měniči poskytuje dobré výsledky ve vysokých i středních frekvencích. Možnost upravit si preference v přidružené aplikaci dává uživatelům možnost přizpůsobit si zvukový zážitek podle svých preferencí.

Funkce potlačení hluku je dobře nastavena, umožňuje příjemné poslechové prostředí a zároveň zachovává určitou míru vnímání okolního zvuku pro bezpečnost uživatele.

Nadprůměrná výdrž baterie je dalším silným bodem těchto sluchátek, které nabízejí až 35 hodin poslechu na jedno nabití, což je ideální pro uživatele během celodenního používání.

Celkově lze říci, že Redmi Buds 5 Pro představují kvalitní a cenově dostupnou volbu pro ty, kteří hledají spolehlivá bezdrátová špuntová sluchátka s dobrou výdrží baterie a solidním zvukem. Díky svému designu, funkcím a výkonu se zařazují mezi konkurenceschopné produkty v této cenové kategorii.

Děkujeme společnosti Xiaomi za zapůjčení Xiaomi Redmi Buds 5 Pro.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Xiaomi