Redakce Epoch Times ČTK

a 13. 5. 2024

Chemické látky, obsažené například v plastech, se mohou poměrně snadno uvolnit do okolí, a negativně tak ovlivňovat lidské zdraví. Odhadem se používá 100 000 chemických látek v průmyslových i spotřebních produktech. Tisíce z nich mají schopnost narušit lidský endokrinní nebo metabolický systém, řekla v rozhovoru ČTK lékařka Klára Matoušková. Prokázat spojení chemických látek přímo se zdravotními problémy v populaci je ale náročné.

„Naše těla jsou velice jemně vyladěný systém. Endokrinní tkáně a orgány, a hormony, jejich signální poslové, hrají v tomhle vyladění zásadní a prastarou roli – ať už při růstu a vývoji, reprodukci nebo prosté homeostázi, to znamená při vyrovnávání se s vnějšími i vnitřní vlivy v rozpětí, které nazýváme zdraví. Nové a stále přibývající chemické látky do tohoto systému vstupují nepozvány a neočekávány, a jsou novým rizikem, se kterým bychom měli být dobře obeznámeni,“ uvedla Matoušková.

Například bisfenol, známý pod zkratkou BPA, má dobrou vlastnost ztvrzovat jak epoxidové nebo vinylové pryskyřice, tak plastové láhve a krabičky. „Při zahřátí se BPA ze základního polymeru, tedy pryskyřice nebo polykarbonátu, uvolňuje a dostává do obsahu – například vody v oné lahvi, kterou jsme nechali o horkém letním dni v autě, nebo tomatové omáčky, kterou v té krabičce dáme do mikrovlnky,“ řekla lékařka.

Přítomnost BPA v plastu podle ní není zdravotně neutrální, ale může silně ovlivňovat hormonální systém. „Podobně, jako syntetické estrogeny, které dostanete u lékaře. Až na to, že hormonální nálož z oné vody nebo omáčky vám nikdo nepředepsal,“ dodala. Estrogeny jsou hlavní ženské pohlavní hormony. Mezi dalšími látkami v plastech zmínila lékařka například ftaláty, které mají vliv na produkci testosteronu, tedy mužský pohlavní hormon, a fluorované sloučeniny, jenž mohou snižovat obsah minerálů v kostech.

S jistotou spojit příčiny rozšířených chorob v populaci s chemickými látkami je podle lékařky náročné. Nicméně nepřímých důkazů a náznaků například z epidemiologických dat je poměrně dost. „BPA i ftaláty jsou obezogeny, látky, které nastavují metabolismus na ukládání a nespotřebování tuků. Incidence nádorů endokrinních orgánů se zvyšuje populacemi napříč kontinenty a socioekonomickými faktory,“ řekla.

Poukázala na to, že s neplodností ze strany mužů i žen se dnes v Česku potýká pětina párů. „Jen je v dnešní realitě obtížné odlišit, do jaké míry je obezita, cukrovka nebo neschopnost počít dítě způsobena endokrinně aktivními látkami z vnějšího prostředí,“ uvedla. Indicií pro tvrzení, že jsou jedním z důležitých příčin těchto onemocnění, je podle ní ovšem dostatek.

Jádro problému podle Matouškové tkví v systému, který dovolil do prostředí a organismů vypouštět látky, které odborníci adekvátně neotestovali na bezpečnost. Řešení by měly nabídnou regulační agentury, úřady a vlády. „Na podzim chystá OSN takzvanou Plastovou dohodu. Tým z Food packaging forum a lékař Leo Trasanda vyjednává větší důraz tohoto dokumentu na otázku vlivu plastů na lidské zdraví a vlivu plastových aditiv na celou problematiku. Postupně si rizika uvědomují i nadnárodní organizace,“ dodala lékařka.

Související témata

Přečtěte si také

Analýza: Životnost ojetých elektromobilů je kratší než u klasiky
Analýza: Životnost ojetých elektromobilů je kratší než u klasiky

Podle analýzy fundovaných automobilových inženýrů budou Češi kvůli ceně elektromobilů tíhnout k ojetým kusům, které ovšem mají kratší životnost i dojezd než automobily se spalovacím motorem.

Evropští státníci přislíbili na schůzce v Praze další pomoc Ukrajině
Evropští státníci přislíbili na schůzce v Praze další pomoc Ukrajině

Podle Dudy i dánské premiérky Mette Frederiksenové by mohly situaci na frontě změnit dodávky z české muniční iniciativy.

Neplodnost trápí čím dál více českých párů. Dětí „ze zkumavky“ přibývá
Neplodnost trápí čím dál více českých párů. Dětí „ze zkumavky“ přibývá

Špatný životní styl, kouření, nadváha, ale i současný trend zakládat rodinu v pozdním věků jsou určitými aspekty, které mohou vést k neplodnosti...

Dlouhé nošení, potlačování hluku a bezdrátové připojení: Jak sluchátka poškozují náš sluch
Dlouhé nošení, potlačování hluku a bezdrátové připojení: Jak sluchátka poškozují náš sluch

Sluchátka mohou být pohodlná, ale pohodlí má svou cenu. „Cokoli, co blokuje slyšení přirozených zvuků zvenčí, může vyvolat toto vnímání hlasitějšího tinnitu,“ řekla audioložka Prutsmanová.

Kteří Češi jsou v europarlamentu nejaktivnější? Watchdog zveřejnil žebříček
Kteří Češi jsou v europarlamentu nejaktivnější? Watchdog zveřejnil žebříček

Za jednotlivé aktivity obdrželi europoslanci body, které zohlednily intenzitu dané činnosti v jednotlivých kategoriích. Jako příklad uvádí Kverulant celkový počet všech příspěvků českých poslanců v plenárních rozpravách.