Nejsilnější bylinka ze všech: Dnes se používá jako koření, kdysi zachraňovala životy

Když půjdete do kuchyně, najdete mezi kořenkami oregano. Toto koření patří v lidovém léčitelství k nejsilnějším bylinkám. Jeho historie bere dech stejně jako jeho účinky.

Malovaný kamínek s oreganem i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Než se objevil penicilin, používala se tato rostlina jako přírodní antibiotikum. Jedná se o oregano, které dnes běžně používáte v kuchyni jako koření. Má silné antibakteriální vlastnosti, proto v historii pomohlo zachránit mnoho lidských životů. Větší sílu má ale planě rostoucí oregano, někdy nazývané divoké oregano, než oregano, které se pěstuje ve velkém na koření.

Dvě silné látky oregana

Nejsilnější látka v rostlině se nazývá karvakrol. Ta má silné antibakteriální účinky. Druhou silnou látkou je tymol, rovněž silně antibakteriální látka. Divoké oregano je díky této dvojici považováno za jednu z nejmocnějších bylinek v lidovém léčitelství. Olej, který se z něj získává, má úžasnou sílu. Oregano můžete smíchat pro léčbu respiračních nemocí s cibulí a jablkem, jak jsme na JakZdravě před časem psali.

Oreganový olej

Oreganový olej má mimořádnou sílu. Podle webu Healthline, je oregano silnější antioxidant než zelený čaj, stonásobně předčí citron a má třicetkrát větší antibiotický účinek než česnek. A to se o česneku říká, že má obrovskou sílu. Však jsme o něm na JakZdravě v souvislosti s účinky na léčbu respiračních chorob a imunity již psali. Oreganový olej účinkuje proti dvaceti pěti různým bakteriím, plísním a parazitům, včetně stafylokoka, E. Coli, listerie, kandidy a helicobaktera.

Oreganový čaj

Oregano může být skvělým léčivým pomocníkem při kandidóze, onemocnění způsobené E. Coli, ale také pomůže preventivně chránit tělo před viry a posilovat imunitu, jak píše také web MedicalNewsToday. Čaj podporuje vykašlávání a rozšiřuje dýchací cesty. Proto se doporučuje při zánětu nosních dutin a zánětech průdušek. Měl by se ale používat jen příležitostně.

Rostlinky oregana iZdroj fotografie: Pixabay
Oregano je úžasně silné koření. Vyléčí zánět dýchacích cest a roztáhne průdušky.

Jak připravit oreganový čaj

Co budete potřebovat?

  • 1 čajovou lžičku divokého oregana (sušeného nebo čerstvého)
  • a 2 dl vroucí vody.

10 rostlin, které čistí plíce, zabraňují bronchitidě a astmatu. Babky kořenářky doporučují mimo jiné i lékořici nebo oregano

Postup přípravy receptu:

  1. Lžičku oregana zalijte vroucí vodou.
  2. Nechte 10 minut louhovat.
  3. Poté sceďte.
  4. Můžete dochutit citronovou šťávou nebo medem. Výborný je také se skořicí.

Aplikace a dávkování:

Doporučená denní dávka je 2-3 šálky denně.

Jak používáte oregano vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články