Varování: Toto maso muselo být staženo z prodeje. Pokud jste si ho v nedávné době koupili, vyhoďte ho

Inspektoři SZPI byli nuceni opět varovat před nebezpečnou potravinou. Tentokrát se jedná o uzenou krkovici. Na tomto oslizlém uzeném byste si rozhodně nepochutnali.

maso i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Zapomeňte na představu lahodného uzeného masa, které byste si rádi dopřáli. Varování zní jasně: uzená krkovice, kterou museli inspektoři nedávno stáhnout z prodeje, není bezpečná. Pokud jste si ji náhodou pořídili, rozhodně ji nekonzumujte a v žádném případě ji nepodávejte dětem.

Pozor na uzenou krkovici

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provedli nedávno ve Frýdlantě v obchodě DUNG SON TRAN na ulici Příčná p.p.č. 182/84 inspekci a okamžitě stáhli z prodeje uzenou krkovici. Výrobek zapáchal po kažení, měl oslizlý a lepkavý povrch a inspektoři jej tedy označili za nebezpečný. Varování zveřejnili i na svých webových stránkách PotravinyNaPranýři.

Šarže, která byla stažena, má označení L 18.03.2024 a byla prodávána v kilogramovém balení. Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování a vzorek byl odebrán z načatého balení. Pokud jste tedy zakoupili celé balení, je teoreticky možné, že bude v pořádku, před konzumací jej však důkladně zkontrolujte.

krkovice iZdroj fotografie: Jan Beránek / Creative Commons / CC BY-SA
Uzené maso patří k oblíbeným pochoutkám. Musí být však čerstvé

Lepkavé maso nikdy nejezte

Může to znít jako rutinní opatření, ale není to jen o kontrole vůně a vzhledu povrchu. Maso, které zavání nebo je lepkavé, vám nemusí přinést jen chuťové zklamání, ale i vážné zdravotní komplikace. Jak jsme již na JakZdravě několikrát vysvětlovali zápach a lepkavost povrchu skutečně nejsou jen kosmetickým problémem. Pokud se totiž maso začne kazit, mohou se v něm začít množit bakterie, které bývají velice nebezpečné.

štítná žláza

Varování: Kdo konzumuje tento nápoj, zadělává si na problém. Ničí štítnou žlázu a podporuje vznik vážných nemocí

Konzumace kazícího se masa může způsobit potravinové otravy, které mohou mít nepříjemné příznaky jako zvracení, průjem nebo horečku. V mase se množí velmi nebezpečné bakterie, jako například Salmonela, E. coli nebo Staphylococcus aureus. To, jak se s těmito bakteriemi organismus vypořádá, závisí na mnoha faktorech, včetně věku a celkového zdravotního stavu. Někomu tedy může být jen velmi špatně, jiný může skončit na jednotce intenzivní péče. Rozhodně to není radno riskovat.

Jak často kupujete uzené?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články