Pil oblíbený nápoj, brzy skončil na nemocničním lůžku. Pokud děláte to samé, nechte toho, je to vážné

Energetické nápoje jsou stále populárnější. Alarmující je, že i mezi náctiletými a dětmi. Rizika spojená s jejich konzumací jsou přitom ohromná.

Vršek od plechovky energetického nápoje i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Energetické nápoje se staly běžnou součástí života mnoha lidí, kteří hledají rychlý způsob, jak získat energii a zvýšit svou výkonnost. Avšak mnoho lidí si neuvědomuje nebezpečí spojená s přílišnou konzumací těchto nápojů. Množí se případy, kdy přehnaná náklonnost k těmto životabudičům skončila výraznými zdravotními problémy, které si v některých případech vyžádaly i hospitalizaci.

S energetickými nápoji velmi opatrně

Pokud jste zcela zdravý dospělý, který si jednou za čas dopřeje energetický nápoj, s nejvyšší pravděpodobností vám žádné nebezpečí nehrozí. Rozhodně jej ale nemíchejte s alkoholem či léky a v žádném případě je nepodávejte dětem. Pokud pijete energetické nápoje pravidelně, mějte se na pozoru. Energetické nápoje mohou být skutečně nebezpečné, jak už jsme ostatně na JakZdravě v souvislosti s jedním z prvních případů hospitalizace uživatelů energy drinků informovali. A to hned z několika důvodů:

  • Obsah kofeinu: Drtivá většina energetických nápojů obsahuje vysoké množství kofeinu, který může zvýšit srdeční frekvenci a krevní tlak. Přílišná konzumace kofeinu může vést k nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou nervozita, neklid, nespavost a nepravidelný srdeční tep.
  • Přítomnost stimulantů: Mnoho energetických nápojů obsahuje kromě kofeinu i další stimulanty, jako taurin, guaranu a různé bylinné extrakty. Jak upozorňují odborníci z Healthline, tyto látky mohou mít nepředvídatelné účinky na tělo, zejména pokud jsou kombinovány s kofeinem.
  • Riziko předávkování: Přehnaná konzumace energetických nápojů může zvýšit riziko předávkování kofeinem a dalšími stimulanty, které tyto nápoje obsahují. Předávkování kofeinem může vést k nevolnosti, zvracení, bušení srdce, zmatenosti a dokonce i k záchvatům.
nespavost iZdroj fotografie: Depositphotos
V lepším případě zaplatíte za konzumaci energetických nápojů jen nespavostí
  • Vliv na spánek: Konzumace energetických nápojů v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách může negativně ovlivnit spánek. Kofein a další stimulanty mohou způsobit nespavost a narušit spánkový cyklyus.
  • Riziko závislosti: Pravidelná konzumace energetických nápojů může vést k závislosti na kofeinu a dalších stimulantech. Lidé, kteří si vypěstují závislost na energetických nápojích pak mohou zažívat abstinenční příznaky, jako jsou bolesti hlavy, únava a podrážděnost.
  • Zdravotní komplikace: Přílišná konzumace energetických nápojů může mít negativní dopad na zdraví, zejména u lidí se zdravotními problémy, jako jsou srdeční choroby, vysoký krevní tlak nebo úzkostné poruchy.

Zdravý přísun energie: Některé ovoce a zelenina zažene únavu na celý den. Síla přírody je lepší než kdejaký energetický nápoj

Je důležité si uvědomit, že energetické nápoje nejsou vhodnou náhradou za zdravý životní styl, jako je dostatek spánku, vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita. Pokud si přece jen potřebujete dodat energii, sáhněte raději po přírodních alternativách. Na JakZdravě jsme vám již doporučovali několik přírodních životabudičů, které jsou nejen mnohem zdravější, ale také vás vyjdou o poznání laciněji.

Jak často pijete energetické nápoje vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články