Už žádné bolesti kloubů: Stačí pár kapek a je po problémech

Olej z černého kmínu je proti bolestem kloubů všeho druhu naprosto nepřekonatelný. Tím však možnosti jeho využití zdaleka nekončí.

bolest kloubu i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Bolesti kloubů mohou mít mnoho příčin. Od úrazu přes zánětlivá onemocnění po degenerativní onemocnění kloubu. Nehledě na příčinu, výsledek je většinou stejný – snížená pohyblivost a bolest. Kromě klasických léků (které s sebou obvykle nesou i nepříjemné vedlejší účinky) vám mohou výrazně ulevit i přírodní produkty a domácí léčba. 

Přírodní léčba je často stejně účinná jako ta farmaceutická

Bolesti kloubů jsou velmi nepříjemné a dokáží člověku zkomplikovat i jednoduché denní úkony. Kromě klasické léčby mnoho lidí spoléhá i na přírodní léčbu, některé domácí léky na bolest kloubů jsme s vámi ostatně sdíleli i na JakZdravě. O jeden takový recept z oblasti přírodní medicíny se na svém blogu podělil pneumolog Dr. Branimir Nestorovic. Ten tvrdí, že nejlepším přírodním lékem jsou obklady z černého kmínu. Jeho účinnost potvrdily i vědecké studie

Olej byste měli ideálně aplikovat na postižený kloub 3x denně, alespoň několik týdnů. Lékař hovoří konkrétně o 8 týdnech používání. Kromě bolavých kloubů můžete olej použít i na kožní problémy, jako je akné, lupénka nebo ekzémy. Je možné jej užívat i vnitřně například proti parazitům, bakteriím a virům nebo při zažívacích potížích.

olej z černého kmínu iZdroj fotografie: Freepik
Olej z černého kmínu má široké spektrum využití.

Olej z černého kmínu

Příprava oleje z černého kmínu není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti. Budete potřebovat:

  • černý kmín (semena)
  • mlýnek nebo hmoždíř
  • kvalitní olej, ideálně lisovaný za studena (například olivový nebo lněný)

Semínka černého kmínu rozemelte na hrubší prášek a ve vyšší pánvi či hrnci zahřejte olej. Olej ohřejte na mírné teplotě, ale nepřehřívejte ho. Jakmile je olej teplý, přidejte mletý černý kmín. Pomalu a důkladně zamíchejte a nechte při mírné teplotě po dobu asi 5-10 minut provařit. Tímto procesem se uvolňují esenciální látky z kmínu a promíchají se s olejem.

Chraňte své tělo před rakovinou. Tajemná semínka černého kmínu jsou opomíjený všelék, který vám může zachránit život

Nechte olej s kmínem vychladnout na pokojovou teplotu. Poté můžete olej přefiltrovat pomocí jemného síta nebo gázy, abyste odstranili hrubší částice kmínu. Výsledný olej z černého kmínu přelijte do čisté lahve nebo sklenice s víčkem. Stejně jako i u jiných olejů, které jsme vám již na JakZdravě doporučovali, i tento uchovávejte na chladném a tmavém místě.

K čemu dalšímu užíváte olej z černého kmínu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články