Neomezená dovolená: Hudba budoucnosti, nebo mnoho povyku pro nic?

13. 5. 2024

4 min.

Neomezená dovolená: Hudba budoucnosti, nebo mnoho povyku pro nic?
autor
Markéta Mazačová

Markeťačka, copywriterka, novinářka, historička, matka a čtenářka. Blízká jsou jí zejména sociální témata a otázka postavení žen na trhu práce i ve společnosti.

Neomezené placené volno. Sen? Jasně! Proč ale některá data ukazují, že lidé s neomezenou dovolenou čerpají ve výsledku méně volna, než bychom si představovali? Jedná se o další „paradox flexibility“? Je to benefit vhodný pro každého? Jak je to ve skutečnosti?

Neomezená dovolená: Existuje vůbec?

Co je to neomezená dovolená? V ČR mají všichni zaměstnanci ze zákona nárok na 4 týdny dovolené ročně. Politika neomezené placené dovolené, neomezeného placeného volna, nabízí po vyčerpání základní lhůty (ať už má firma nastaveno 4 nebo 5 týdnů) neomezené čerpání dalších volných dní. Jak je tato firemní politika organizovaná, pak záleží na jednotlivých firmách. V ČR nemá tento benefit v zákoníku práce žádnou další úpravu.

O neomezené dovolené, či neomezeném placeném volnu, se v poslední době hodně mluví. Spolu s flexibilitou a čtyřdenním pracovním týdnem jsou to nejskloňovanější benefity. Jedná se ale zároveň o velmi marginální firemní přístup. Háv výjimečnosti je na místě. S neomezenou dovolenou má, nebo v minulosti mělo, zkušenost jen 8 % českých zaměstnanců. Vyplynulo to z Průzkumu pracovního tempa v Česku, který v roce 2023 realizovalo s Ipsosem Welcome to the Jungle. Jedná se přitom o benefit, který by rozhodně zajímal téměř dvě třetiny českých zaměstnanců. Poměrně výjimečný je tento přístup ale i ve světě. Podle amerického výzkumu zadaného Společností pro HR (Society for Human Resource Management) z roku 2023 se jedná stále o velmi ojedinělý benefit, který nabízí jen asi 8 % amerických zaměstnavatelů.

Kde ji mají a proč?

Neomezená dovolená je v první řadě velmi žádaný benefit, což potvrzují všechny oslovené firmy. „Ano, jedním z důvodů pro zavedení bylo nabídnout zaměstnancům atraktivní a neotřelý benefit,“ potvrzuje i HR ředitelka Rohlík.cz Simona Sochorová. Neomezená dovolená kandidáty rozhodně láká.

Stejně jako jinde ve světě je neomezené volno doménou technologických firem. Zejména pak těch firem, které nabízejí maximální flexibilitu, možnost pracovat remote a drží krok s trendy v oblasti firemní kultury. Mezi takové patří i brněnský Seyfor. Seyfor zavedl tento benefit v roce 2022 s motivací udělat další krok směrem k lepšímu „work-life balance“ svých lidí. „Chceme zamezit přepracování a snížené produktivitě, dát více prostoru na dobití energie a hledání inspirace i motivace pro nové projekty,“ říká Marek Steiger, který má na starost komunikaci v Seyforu.

S velmi odvážnou vizí šla do neomezeného placeného volna pražská agentura Effectix. „Před dvěma lety nás inspirovala kniha Pravidlo žádných pravidel o fungování Netflixu. Řekli jsme si, že chceme mít maximálně angažované kolegy a na oplátku jim nabídneme maximum důvěry a benefitů,“ vysvětluje důvod k zavedení neomezeného volna Jana Rebicerová, HR Managerka Effectixu.

Jak to funguje a jak lidé volno využívají?

Představovat si, že neomezená dovolená znamená týdny a týdny dovolené v kuse, je trochu mimo. Nezapomínejme, že odjezd na dovolenou obnáší vždycky určitou míru stresu v uzavření důležitých úkolů, předání některých povinností na kolegy, řešení zastupitelnosti v různých oblastech, a tyto aspekty s neomezenou dovolenou neodpadají. Čím častěji si volno berete, tím častěji je musíte řešit. Také se musíte sladit alespoň s některými svými kolegy a nemůžete odjet všichni najednou. A hlavně – i neomezenou dovolenou vám schvaluje nadřízený. „Neradi bychom, aby tento systém někdo zaměňoval za úplnou anarchii. Na to, abychom mohli fungovat jako svobodná firma s neomezeným volnem, potřebujeme paradoxně pravidla a kodex, kterým se řídíme a který nastavuje hranice,“ popisuje Jana Rebicerová z karlínského Effectixu.

Náhodně jsme se zeptali jedné ze zaměstnankyň Rohlík.cz, manažerky Lenky, jak neomezenou dovolenou využívá a vnímá ona. „Už z povahy naší práce není možné vybrat si v kuse třeba dva měsíce. Ta práce na nás počká a musí se udělat po návratu, čili člověk čerpá s rozmyslem. Co mi vyhovuje, je to, že se nemusím stresovat ohledně toho, jestli mám ještě volný den, když ho potřebuji, nebo ne,“ popisuje svou zkušenost s benefitem a hlavní výhodu Lenka, která říká, že si vybírá kolem 28 dní volna ročně a stačí jí to.

Tento přístup potvrzují i jinde. „Realita je taková, že kolegové přistupují k neomezené dovolené spíše jako k možnosti ‚kdyby se něco dělo‘, a celkově se čerpání dovolených moc nezměnilo. Volno navíc se u nás čerpá zpravidla v řádu dní,“ říká Marek Steiger ze Seyforu a uznává, že kandidáti si občas tuto možnost trochu romantizují. „Delší nepřítomnost se řeší s nadřízeným a týmem dopředu, aby se tomu mohl přizpůsobit styl práce. Samozřejmě jsou i projekty a situace, kdy je to vyloučeno úplně,“ dodává.

„Je důležité se zbavit předsudků, že kdo si vybírá hodně dovolené, tak nepracuje. Zásadní je také edukace manažerů o přínosech neomezené dovolené. Samozřejmě existují i zaměstnanci, kteří si nevyberou ani základní dotaci dovolené, a je na nadřízeném, aby je v čerpání podpořil,“ dodává Simona Sochorová z Rohlík.cz.

Zpátky na zem – spíš dny než týdny navíc

Představujete si, že po zavedení takového benefitu by kanceláře vaší firmy zely prázdnotou? Společnost Bloomberg se ve svém každotýdenním průzkumu (MLIV Pulse survey) v srpnu 2023 zeptala těch, kdo neomezenou dovolenou mají, kolik dní volna si reálně vybrali, a ukázalo se, že jen 20 % lidí si vybralo nad 30 dní, tedy nad šest týdnů. Využívá se tedy benefit v praxi „naplno“? „Nejdelší vybrané volno u nás zatím činilo 9 týdnů za rok, tedy 4 týdny dovolené a 5 týdnů neomezeného volna,“ uvádí Simona Sochorová z Rohlíku. V Effectixu se vybralo nejvíce 11 týdnů, konkrétně 56 dní volna. „Standardní dovolená je u nás 5 týdnů, nejvíce volna navíc se zatím vybralo 15 dnů. Celkem tedy dotyčný vyčerpal 8 týdnů,“ komentuje firemní rekord Marek Steiger.

Kolik dní na osobu navíc se skutečně vyčerpalo? V Seyforu je realita taková, že velká část zaměstnanců vůbec neomezené volno nevyužila a stačilo jim stávajících 5 týdnů, i ty mají někteří problém vyčerpat. Z těch, kdo volno využili, to bylo průměrně 26 hodin na osobu, tedy 3,25 dne. To skutečně nezní, že je neomezená dovolená něco, čeho by se zaměstnavatelé a manažeři měli v běžném chodu firmy obávat. Nutno ale říct, že Seyfor k tomuto svému benefitu umožňuje ještě velkou flexibilitu, což možná snižuje nutnost si v některých situacích volno brát.

Je dobré zmínit, že neomezená dovolená také není ideální benefit pro každého. Pro někoho mohou být očekávání ze strany zaměstnavatele spojená s neomezeným volnem náročná a vytvářet tlak. „Už náš náborový proces je hodně propracovaný, i přesto míra svobody, kterou dáváme, a to, co na oplátku očekáváme, nesedí každému a určité typy lidí to vyselektuje,“ dodává Jana Rebicerová z Effectixu.

Inventura neomezené dovolené

Výhody:

  • velká svoboda a flexibilita,
  • možnost plánovat krátkodoběji,
  • načasování lze přizpůsobit psychické pohodě, náladě, zdraví,
  • odpadává stres, jestli zbyde volný den před Vánocemi, atd.

Nevýhody:

  • nutnost lépe plánovat svou práci, komunikovat s kolegy, předávat, delegovat, vyjít si vstříc,
  • větší zodpovědnost za práci v době častější nepřítomnosti, občasná práce z dovolené,
  • nutnost dopracovat více po návratu,
  • pocit nepatřičnosti, když si dovolené vybíráte více než ostatní.

Výsledek? Neomezená dovolená je určitě skvělý benefit, ale pracovat s ním není tak snadné, jak by se mohlo zdát, a je poměrně pravděpodobné, že byste si ve výsledku vybrali méně volna, než si teď představujete.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Probíraná témata