Stoniš: Korespondenční volba je noční můrou demokracie. Mlejnek navrhl opatrné řešení

Volby (ilustrační foto)

Stoniš a Mlejnek o korespondenční volbě

Korespondenční volby jsou noční můrou demokracie, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS šéfredaktor webu Deník.TO Marek Stoniš. Poznamenal, že hlasování poštou by znamenalo porušení několika základních principů volebního systému. „Pravidlo tajnosti by nebylo tak striktní,“ doplnil ho politolog Josef Mlejnek. I z toho důvodu by nejprve přistoupil k testovací verzi navrhovaného systému.

Stoniš zkritizoval některé výstupy v Poslanecké sněmovně. „Je kuriózní, že sledujeme slovní přestřelku mezi poslancem Karlem Havlíčkem (ANO) a starostou Řeporyjí Pavlem Novotným (ODS) v souvislosti s jednáním o korespondenční volbě,“ řekl. Chování Novotného je však podle něj „za všemi hranami“, takže má pro Havlíčkovu reakci pochopení.

K TÉMATU: Pohled žen ve Sněmovně je daleko kulturnější než mužů, kteří si u pultíku měří ega, řekla zákonodárkyně Pivoňka Vaňková

Místopředseda hnutí ANO totiž ve čtvrtek při mimořádné schůzi v dolní komoře Parlamentu připomněl některé výroky řeporyjského starosty. Za řečnickým pultíkem poté o Novotném hovořil jako o „malém pinďourovi“, čímž odkazoval na svá předcházející slova.

Korespondenční volbu Stoniš označil za „noční můru demokracie“. „Došlo by k porušení několika základních principů hlasování. Měli bychom vzít na zřetel tajnost. Zavedení tohoto návrhu by přineslo nezamýšlené účinky: volby budou zpochybňovány, mohou se objevit teorie o krabicích s neotevřenými hlasy a podobně,“ vyjmenoval novinář ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že otazníků je v tomto ohledu příliš.

Při volbě poštou je podle Mlejnka zásadním problémem absence plenty. „Pozorovatelé upozorňují na ovlivňování hlasování přímo ve volebních místnostech. Tomu však v tomto případě nikdo nezabrání. Chápu výhody tohoto návrhu, ale je potřeba si uvědomit, že pravidlo tajnosti by nebylo tak striktní,“ poznamenal politolog.

Problémy s novelou shrnul pořekadlem: „Ďábel vězí v detailech“. V úpravě zákonu by nebyl tak důrazný. „Přimlouval bych se, aby byl předtím zaveden pilotní projekt, aby se nejdříve otestovaly praktické náležitosti, jako to udělali v několika jiných zemích,“ dodal Mlejnek.

Stoniš a Mlejnek hovořili také o jedničce kandidátky STAN do eurovoleb Danuši Nerudové. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: TOP 09 schválila nominaci Ženíška do funkce ministra pro vědu. Fiala se s ním chce setkat

Tagy: