Foto: Freepik

Ekologie je velké téma a i zákonodárci v Evropské unii se domnívají, že je naprosto nezbytné maximálně snížit emise uhlíkových plynů. Tím chtějí zachránit naši planetu od přírodní katastrofy. Mezi výrazné postavy, které se zasazují o propagaci ekologie určitě patří Elon Musk.

Jedná se mimo jiné o majitele automobilky Tesla, která vyrábí elektromobily. Otázkou ale zůstává, do jaké míry se jedná o člověka přesvědčeného o ekologii. Je totiž hypoteticky možné, že to je prostě jen dobrý obchod. Důkazem mohou být jeho další společnosti. Řeč je třeba o společnosti SpaceX.

Foto: Freepik

Problém u klasických automobilů je totiž množství emisí uhlíkových plynů. Jestliže někomu vadí uhlíkové plyny z automobilů, měl by se zamyslet nad množstvím uhlíkových plynů, které vypouštějí kosmické lodi. Například společnost SpaceX Elona Muska podnikla od roku 2006 podle webu SpaceXStats celkem 354 letů nebo pokusů o zážeh.

Podle webu ScienceFocus produkuje každý start kosmické lodi 336 tun uhlíkových emisí. Celkově tak kosmické lodě od společnosti SpaceX vyprodukovaly zhruba 118 000 tun uhlíkatých plynů. Jde pouze o zaokrouhlené číslo. Do tohoto čísla není započítáno ani to, kolik uhlíkatých emisí je vypuštěno při výrobě raket nebo získávání materiálu na výrobu těchto raket.

Z toho plyne hlavně otázka, zda je ekologie pro Elona Muska důležitá nebo zda se jedná jen o dobrý obchodní aspekt. Elektromobily byly totiž o mnoho desetiletí dříve než se Elon Musk vůbec narodil. Tak či onak by všichni ekologové mohli zbystřit i nad narůstajícím množství vypuštěních kosmických lodí, protože jejich emise velice strmě rostou.

Zdroj: SpaceXStats.xyz (odkaz), ScienceFocus.com (odkaz)